Fetaostcreme

Lättlagad sås med fetaost

Fetaostcreme är riktigt enkelt och går fort att göra. Därför kan det här vara ett av världens godaste och enklaste recept. Fetaost är en råvara med längre hållbarhet, därför har vi nästan alltid ett paket hemma i kylen. Då är det perfekt att svänga ihop denna enkla fetaostcreme när man behöver en sås till maten.

Servera fetaoströran till kyckling med rotsaker, till pannbiffar eller till lax – den är mångsidig och perfekt när man vill addera lite sälta till maten. Den passar också fint till typiskt grekiska rätter som risfyllda tomater, moussaka, eller små krustader med fetaostcreme, mynta och fikon. Jag kan också rekommendera våfflor med lufttorkad skinka, fetaostcreme och soltorkade tomater.

Krustader med fetaostcreme, mynta och fikon Gott och enkelt

Det finns många recept på fetaostcreme, men det som gör detta recept så speciellt är den rund fina vitlökssmaken man får genom att köra en pressad vitlöksklyfta tillsammans med lite smör i 30 sekunder i micron. Då får man en underbar smak som är oslagbar. Jag gör alltid på detta vis när jag ska använda rå vitlök i maten, det vill säga mat där vitlöken inte värms upp. Jag tycker nämligen att rå vitlök ger en för ettrig smak som nästan tar över allt. Prova detta fiffiga knep, du kommer inte att bli besviken.

Vill man variera krämen kan man ha i rivet apelsinskal eller citronskal, hackad mynta eller rivet äpple. Grundreceptet kräver bara några få ingredienser och en mixer. Sedan kan du bjuda laget runt. Gör du såsen i förväg – vilket funkar utmärkt, är det bara att ställa in den i kylen fram till det är dags att äta.

» Fler recept på goda såser och röror hittar du här

Fetaostcreme

För: 4 personer

Fetaostcreme

150-200g fetaost (1 paket)
2 dl creme fraiche (34%)
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk smör
salt, peppar, timjan

1. Ha ner pressad vitlök i en skål tillsammans med lite smör och kör den på högsta effekt i 30 sekunder i micron.

2. Smula ner fetaosten i en bunke och blanda med vitlöken, creme fraiche och kryddor.

3. Kör cremen slät med en mixer. Smaka eventuellt av med extra salt om det behövs


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.