Fetaostfyllda köttfärsbiffar med kikärtssås och sallad med grillad persika

Härlig sommarmat till grillen

Fetaostfyllda köttfärsbiffar med kikärtssås och sallad med grillad persika är en maträtt jag tycker är så himla god. Under den lilla tid på året då man kan få tag i persikor och nektariner får man passa på att laga något gott med dem. Både nektariner och persika går bra till detta recept. Kan man inte få tag i den kan man byta till äpple. Sharonfrukt är också gott till.

Det här är en typisk sommarrätt där man grillar biffarna. Kombinationen med den salta fetaosten i biffarna och den söta frukten i salladen blir så bra. Kikärtssåsen som jag serverar till en lite som en hummus. Man mixar helt enkelt kikärtor med olja och vatten, adderar kryddor och blandar sedan med crème fraiche för en syrligare smak och krämigare konsistens.

Matig sallad med ris

Madeleine Landley grillarSjälva salladen kräver lite tillagning, men den är himla god och det är så värt det. Dessutom kan man hjälpas åt att göra den, eller göra den i förväg och bara värma på hastigt i micron. Salladen består av ris, gärna basmati, som blandas med de tidigare nämnda persikorna, strimlade sockerärtor och soltorkade tomater, smörstekt svartkål, rostad majs och en burk kidneybönor för extra matighet. Det blir ju så gott! Ris i salladen är något jag verkligen gillar. Har du inte provat är det kanske på tiden nu. Det blir helt enkelt lite som ris med en massa godsaker i. Och det salladsaktiga i det hela är de gröna svartkålen. Kan man inte få tag i svartkål kan man byta mot grönkål, rucola eller hastigt stekt bladspenat.

*Ta glutenfritt ströbröd till biffarna så blir rätten helt glutenfri. Vill du äta flexitarianskt, eller helt enkelt skippa köttet byter du biffarna mot något vegetariskt. Salladen och såsen passar nämligen bra även till vego. Exempelvis stekt eller grillad spetskål.

Mat som kan förberedas

På tal om att göra maten i förväg kan både sallad, sås och biffar göras i förväg. Salladen kan man som sagt bara värma hastigt i micron innan servering för att få den lite ljummen. Såsen kan förvaras i kylen och bara ställas fram ett tag innan så den inte är iskall. Biffarna blandar man allt till, formar som biffar och lägger på en plastskärbröda i kylen. Sedan är det bara att grilla dem på kvällen när man ska äta. Vill du laga maten till många är det bara att dubbla receptet. Perfekt bjudmat och himla smidigt om man ska servera buffé där gästerna kan ta själva.

» Här hittar du flera goda sommarrätter

Fetaostfyllda köttfärsbiffar med kikärtssås och sallad med grillad persika

För: 4 personer

Fetaostfyllda köttfärsbiffar med kikärtssås och sallad med grillad persika

Fetaostfyllda köttfärsbiffar:

1 ägg
1 dl ströbröd*
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver
600g blandfärs
1 röd chili
150g fetaost

Kikärtssås:

1 stor vitlöksklyfta + smör
1 tetra kikärtor
0,5–1 dl olivolja
0,5 dl vatten
0,5 dl crème fraiche
1 tsk balsamvinäger
2 krm malen spiskummin
2 krm malen koriander
1 krm rökt paprikapulver
salt, peppar

Sallad:

2 dl ris
1 persika
50g sockerärtor
5 bitar soltorkade tomater
70g svartkål
1 burk rostad majs
1 tetra/burk kidneybönor (á 400g)

  • Blanda ägg och ströbröd med kryddorna. Låt stå i 10 minuter. Blanda ströbrödsblandningen med köttfärs och hackad chili. Skär fetaosten till 8 platta bitar. Platta ut färsen till 8 plattor och forma som en biff runt varje fetaostbit. Grilla eller stek biffarna tills de är genomlagade.
  • Pressa vitlöken och ha ner i en skål tillsammans med en klick smör. Kör i micron på full effekt i 30 sekunder. Skölj kikärtorna och ha ner i en mixerskål tillsammans med olja och vatten. Kör till en slät sås. Ha i creme fraiche, den micrade vitlöken samt kryddorna. Kör mixern ett litet tag till så att allt blandas. Häll upp i en skål och kolla av om det behövs mer salt. Det behövs ganska mycket salt – ta lite i taget, blanda ordentligt, låt stå någon minut och smaka av. Ha i mer om det behövs.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Halvera persikan och ta bort kärnan. Grilla persikohalvorna så de mjuknar och får lite ränder. Skär sedan till lagom bitar. Rengör svartkålsbladen och skär bort den träiga mittnerven. Skär bladen till 5 centimeters långa remsor. Värm en stekpanna till medelvärme, ha i en stor klick smör och ha ner svartkålen. Stek dem på låg värme tills de mjuknat och fått en lite mörkade grön nyans. Dra över ett varv salt och skrapa av i en skål. Låt majsen rinna av och sedan ha ner i en stekpanna. Stek under omrörning tills de börjar få lite färg och torka till. Salta ett varv och blanda i skålen med svartkål. Strimla sockerärtor och soltorkade tomater på längden. Skölj kikärtorna. Bland allt i en skål.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.