Fetaostfyllda pannbiffar med rotsaker och svamp

Typisk plåtmat där allt lagas samtidigt

Jag är en sån som helst lagar 3-i-1 eller 4-i-1-mat till vardagsmiddagen. Vad sjutton betyder det då? Ja, att man sätter ihop tre eller fyra delar till en maträtt. Exempelvis något typ av protein, något med kolhydrater, en sallad och en sås. I bland samsas kolhydraterna och salladen och då blir det 3-i-1. Det fina med sån här mat är att man kan kombinera de olika delarna, det som blir över av dem alltså, till nya rätter. Man bara paketerar resterna i olika lådor och sedan kan man kombinera dem med rester från andra middagar. Så smidigt och perfekt när man vill ha variation på vardagsmaten. Mer om hur man lagar enkel veckomat kan du läsa här.

Annan smidig mat i veckorna är ”allt i ett-mat”. Helt enkelt mat där allt lagas samtidigt. Typisk allt i ett-mat är en gryta, en gratäng, en panna eller mat där allt gratineras tillsammans på slutet. När allt lagas på tillsammans i ugnen på en plåt brukar man kalla det för plåtmat. Dessa fetaostfyllda pannbiffar med rotsaker och svamp är typisk plåtmat. Här lagas allt allt i ett, det vill säga samtidigt i ugnen.

Använd den stora plåten till ugnen

Man börjar med rotsakerna som kräver längre tid i ugnen för att bli klara. Sedan lägger man in köttfärsbiffarna och svampen låter allt lagas klart. Jag kör med trattkantareller, men man kan så klart ta champinjoner eller någon annan svamp. Den där plåten med höga kanter, som följer med ugnen – den är perfekt till detta. En stor plåt är nämligen det som behövs.

Det hela kan man servera med en enkel sås. Servera förslagsvis med soja, ingefära och chilisås eller någon av dessa enkla såser med crème fraiche.

» Här hittar du fler recept där allt lagas på en plåt

Fetaostfyllda pannbiffar med rotsaker och svamp

Fetaostfyllda pannbiffar med rotsaker och svamp

För: 4 personer

Rotsaker:

500g rödbetor
600g små fasta potatisar
300g palsternacka
salt
0,5 dl olja
2–3 tsk torkad timjan

Fetaostfyllda pannbiffar:

1 ägg
0,5 dl ströbröd
salt, peppar, lökpulver
600g blandfärs
150g fetaost
200g färska trattkantareller

  • Skala och skär rödbetorna till klyftor. Förkoka rödbetorna i saltat vatten i 10 minuter (ta mycket vatten i kastrullen så behåller betorna sin färg). Slå av vattnet.
  • Gnugga potatis och palsternacka rena. Skär palsternackan till stavar och halvera potatisarna. Ringla olja på en stor ugnsplåt med kanter och fördela ut palsternacka, potatis och rödbetor. Salta ett varv och smula över timjan. Ställ in på över- och undervärme i 25 minuter på 225°C.
  • Blanda ägg och ströbröd med salt, peppar och lite lökpulver. Låt svälla i 10 minuter. Blanda i färsen och smulad fetaost. Forma till 8 stycken biffar.
  • Ta ut ugnsplåten och fös rotsakerna åt sidan. Ringla lite mer olja på plåten om det behövs. Lägg ut biffarna och strössla ut rensade trattkantareller över biffarna. Ställ in plåten längts ner i ugnen i ytterligare 20–25 minuter. Känn med en tandpetare att rotsakerna är klara. Täck annars biffarna med lite folie och kör allt ett tag till.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.