Fetaostjärpar med gurk- och citronsås och klyftpotatis

Grekisk fredagsmat

En grekinspirerad maträtt jag blir sugen på emellanåt är dessa fetaostjärpar med gurk- och citronsås och klyftpotatis. Den passa så bra som fredagsmat och innehåller massor av god smak. Den är dessutom enkel att göra och mycket av den kan förberedas.

Klyftpotatis är något av det enklaste tillbehöret man kan göra eftersom det sköter sig självt. Allt man behöver göra är att gnugga potatisarna rena, skära dem till klyftor och rada upp i en ugnsplåt. Jag brukar lägga potatisen på ett bakplåtspapper så blir det enklare att diska efteråt utan en massa potatis som bränt fast. Jag tycker inte att det behövs en massa avancerade kryddor på klyftpotatisen. Det räcker med salt, peppar och grillkrydda.

Så får man de saftigaste järparna

Järparna kan man gott förbereda och låta ligga i kylen, sedan är det bara att steka eller grilla dem när man vill äta. Man kan naturligtvis tillaga dem helt och bara värma i micron, om man så vill. Jag blandar färsen med fetaost, vitlök och lite kryddor. Blandfärd tycker jag ger saftigast järpar. Det hela serverar jag med en god sallad till. Man kan ta de salladssorter man vill, men har man flera därhemma är det trevligt att blanda dem. Jag har också i rödlök, tomater och rostade pumpafrön.

Såsen i sin tur är en zatziki-inspirerad sås bestående av riven gurka, pressad vitlök, lite citronskal och creme fraiche. Både sås och sallad kan man också förbereda. Pricken över i:et i denna rätt är den lilla olivblandningen som adderar en massa god smak. Denna gör jag av gröna oliver och kalamataoliver som blandas med chiliolja från inlagda vitlökar – det blir så gott! Jag brukar köpa Druvans inlagda chilivitlökar eftersom oljan i denna är så god med ett lätt inslag av curry.

» Här hittar du fler goda recept med köttfärs

Fetaostjärpar med gurk- och citronsås och klyftpotatis

Fetaostjärpar med gurk- och citronsås och klyftpotatis

För: 4 personer

Gurk- och citronsås:

10 cm gurka
1 vitlöksklyfta
3 dl crème fraiche
0,5 tsk citronzest (ca 5 riv på ett zestjärn)
salt, peppar

Klyftpotatis:

7 avlånga fasta potatisar
salt, peppar, grillkrydda
2 tsk olja

Skivade oliver:

1 dl gröna oliver med pimiento
1 dl urkärnade kalamataoliver
0,5 dl chiliolja från inlagda vitlökar

Sallad:

0,5 dl pumpafrön
2 tomater
1 liten rödlök
10 blad romansallad
20g ruccola
1 skvätt balsamvinäger
salt, peppar

Fetaostjärpar:

150g fetaost
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk lökpulver
1 tsk torkad oregano
salt, peppar
700g blandfärs

  • Riv gurkan på de små hålen på ett rivjärn. Blanda med pressad vitlök, crème fraiche, skalet från citron (zest) och smaka av med salt och peppar. Ställ såsen svalt.
  • Gnugga potatisarna rena och skär dem till klyftor på längden. Rada upp klyftorna på en ugnsplåt, dra över ett varv kryddor samt lite olja. Ställ in i 225°C i cirka 40-45 minuter.
  • Skiva oliverna i cirka 3 skivor vardera. Blanda i en skål med chilioljan.
  • Ha ner pumpafröna och rosta dem i en torr panna tills de fått lite färg och börjar knäppa. Låt svalna. Tärna tomaterna och blanda med finhackad rödlök, strimlad romansallad, rucola och pumpafröna. Slå på en skvätt balsamvinäger och dra över lite salt och peppar.
  • Smula fetaosten granska grovt och blanda med pressad vitlök, kryddor och blandfärs. Forma till avlånga korvar. Stek järparna i smör tills de fått fin yta runt om.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.