Fetaostpaj med purjolök och paprika

Enkel paj till vår och sommar

Våren och sommaren är som gjorda för pajer – denna smidiga och goda middagsrätt som med fördel kan göras i förväg och till och med frysas in om man vill göra den ännu längre i förtid. Denna fetaostpaj med purjolök och paprika är en enkel paj utan en massa krusiduller. Pajen fyller jag med paprika, purjolök, smulad fetaost och hackad vitlök. Sedan är det bara att vispa ihop ägg och grädde till stanningen och slå över. Således blir denna paj lakto- och ovo-vegetarisk.

Pajdegen kan man så klart ta hjälp i någon av familjen att göra om man vill att det ska gå fortare. Jag brukar ofta göra en dubbel sats pajdeg och spara hälften i kylen – den brukar klara sig 1–2 veckor om man förvarar den i en plastpåse eller plastfolie. Sedan är det bara att ta fram den andra halvan när man vill göra paj igen, låta den komma upp i rumstemp så den mjuknar och platta ut i pajformen. Man kan också kavla ut den extra halvan, lägga den på ett bakplåtspapper, rulla ihop det och förvara den i frysen i en påse – om man vill spara den längre.

Pajdeg rulla upp över form

Ättika i pajdegen

Jag använder ättika i mina pajdegar så att de går att kavla. Ättikan gör nämligen degen mycket smidigare och mer elastisk. Då kavlar man bara ut pajdegen på en bänk, rullar upp den löst över kaveln och för lyfter över den till pajformen. När man sedan gräddar pajskalet försvinner smaken av ättika. Den som är lat, eller ska vi kanske kalla det bekväm? – den köper så klart färdig pajdeg eller smördeg och rullar i ut i pajformen. Det går även bra med filodeg om man vill variera sig.

Till denna paj använder jag en ganska låg pajform på cirka 28 centimeter i diameter. Se till att pajdegen har lite överhäng, alltså inte går exakt kant i kant med formen utan är lite högre, eftersom den drar ihop sig lite när den förgräddas. Servera gärna pajen med en enkel sallad till. Här hittar du fler recept på goda pajer att laga denna sommar

Fetaostpaj med purjolök och paprika

Fetaostpaj med purjolök och paprika

För: 4 personer

Pajdeg:

3,5 dl vetemjöl (210g)
0,5 tsk salt
1 tsk ättikssprit
150g rumsvarmt smör
1 msk vatten

Fyllning:

1 stor röd paprika
20 cm purjolök
150g fetaost
2 vitlöksklyftor

Stanning:

3 ägg
3 dl grädde
salt, svartpeppar

  • Blanda vetemjöl med salt, ättika, rumsvarmt smör och vatten i en bunke. Forma till en boll, kavla ut och lägg över i en pajform på cirka Ø 28 cm. Ställ in pajformen i kylen i minst 30 minuter. Värm ugnen till 225°C. Ta ut pajskalet och gör hål med en gaffel. Förgrädda i 225°C i 10 minuter.
  • Kärna ur och strimla paprikan. Strimla purjolöken – både den gröna och vita delen. Tärna fetaosten och finhacka vitlöken. Lägg allt i det förgräddade pajskalet.
  • Vispa ihop ägg och grädde med salt och svartpeppar. Slå stanningen över pajen och grädda i 225°C i 30 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.