Fikonfylld fläskkarré med potatis- och getostbakelse, rödbetschips, höstsvamp och granbarrssky

Sveriges bästa Rapsgrisrecept 2014

Här om veckan blev jag inbjuden att delta i tävlingen Sveriges bästa Rapsgrisrecept 2014. Tävlingen hålls av Scan och 15 svenska bloggare har blivit inbjudna. Som jag nämnt tidigare är verkligen jag ingen tävlingsmänniska. Dock var det så intressanta priser att jag inte kunde hålla mig denna gång. Jag lagar mycket med Rapsgris® och tycker att detta är ett riktigt toppenkött.

Ett gott och färggrannt höstrecept

När jag bjudit på dessa anrättningar gör gästerna ofta stora ögon över hur bra köttet är och det faktum att det kommer från gris. Hittills har jag bara fått komplimanger för dessa maträtter. Köttet är otroligt mört och väldigt lätt att handskas med. Det har god smak och innehåller dessutom en större andel vegetabiliskt fett eftersom grisarna får i sig olja från raps. Och priset i tävlingen då? Förutom ett par trevliga produkter får vinnaren sitt recept upplagat som huvudrätt på Dagligvarugalan på Stockholm Waterfront i september. Det här är ju ett tillfälle man inte får missa!

Robertson Pinot NoirFikonfylld fläskkarréPotatis- och getostbakelse

Fikonfylld fläskkarré med potatis- och getostbakelse, rödbetschips, höstsvamp och granbarrssky

Jag bestämde mig för att laga upp två recept. Detta är en klar favorit men jag valde att tävla med Bakad fläsksida med palsternackspuré, rödlökshjärtan och hasselnötter. Fikon är otroligt gott till fläskkött då det adderar lite sötma och kolatoner. Eftersom Dagligvarugalan är i september har jag valt råvaror som baseras på höstens utbud – rödbetor, potatis och höstsvamp.

Recept med Rapsgris + vintips

Granbarr kan man använda sig av året runt. Senare på året är de lite starkare i smaken, men så länge man vill komma åt smaken – som i detta fall i en sky, går det precis lika bra. Dekorationen får helt enkelt baseras på det ogräs och blad som finns att hitta. Jag har använt harsyra och rölleka, samt wasabirucola från ICA. Under receptet hittar du också ett passande vintips till maten.

Fikonfylld fläskkarré med getostbakelse och höstsvamp

För: 4 personer
Temperatur: 125°

Fikonfylld fläskkarré med potatis- och getostbakelse, rödbetschips, höstsvamp och granbarrssky

Karré fylld med fikon:

1 kg fläskkarré av rapsgris
8 torkade fikon
0,5 dl färsk timjan
salt, peppar
steksnöre
4 msk balsamvinäger

Potatis- och getostbakelse:

450g potatis
200g getost
1 ägg
2,5 dl vispgrädde
salt, peppar
1 rulle smördeg

Övrigt:

2 stora rödbetor
5 dl rapsolja
5 dl höstsvamp (ex trattkantarell och svart trumpetsvamp)
1 stor gul lök
blandade gröna blad och ogräs till dekoration

Granbarrssky:

smör
0,5 dl granbarr
2 dl vatten
3 msk oxfond
1 tsk liquid smoke
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk redning
salt, peppar

1. Skär köttet rakt igenom men låt det sitta ihop i ena änden. Fäll ut som en fjäril och banka försiktigt med en köttklubba så det blir bredare och jämntjockt. Fördela ut halverade fikon i rader samt färsk timjan. Salta och peppra och rulla sedan ihop köttet och fäst med ett steksnöre. Lägg rullen i en ugnsfast form och ringla över balsamvinäger. Ha inne i ugnen i 2 timmar i 125°. Grilla sedan till den är genomlagad.

2. Skala och skär potatisen till brunoise (små bitar) och skala getosten med en osthyvel. Vispa ihop ägg och grädde med kryddor. Olja fyra små ugnsfasta formar om 9 cm i diameter. Skär smördegen till kvadrater och lägg ner i formarna. Fyll ett lager med potatis och smula sedan ett lager getost ovanpå. Gör så en gång till och slå sedan på stanningen. Grädda i 225°C i ca 30 minuter.

3. Skala och tunnskiva rödbetorna. Hetta upp en kastrull med rapsolja och vänta på att den blivit varm. Fritera sedan rödbetschipsen – lite i taget åt gången. Låt rinna av på ett hushållspapper och dra sedan över ett varv med salt. Stek svampen i smör tills den torkat till. Hacka den gula löken grovt och stek i smör tills den börjar torka till.

4. Smält smör i en stekpanna och ha ner granbarren. Stek på låg temperatur under omrörning någon minut – se till att de bränns. Slå på vatten, oxfond och liquid smoke. Rör i svartvinbärsgelén och sikta i redningen. Sila av skyn och smaka av med salt och peppar.

Rekommenderat vin till: Robertson Pinot Noir (nr 75260)

Dessa bloggare är också med och tävlar:


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.