Filodegsknyten med kyckling och spenat

Aptitretare till nyår och fest

Filodeg var lite svårare att handskas mer än vad jag hade trott. Fast med lite tålamod så gick det bra. Hade jag fått välja hade jag bara snurrat in allt i degen och slängt in allt i ugnen – fixat! Men det krävdes lite mer pillande än så.

Filodeg och fetaost

Ett bra tips när man ska handskas med filodeg är att inte plocka fram degen förrän röran den ska fyllas med är klar. Filodeg torkar nämligen fort. Dessa filodegstrianglar med kyckling och spenat är otroligt goda och utmärkta att servera till buffé eller som aptitretare till fördrinken. Beroende på hur stora man gör dem, desto fler får man förstås. Fyll varje med cirka 1-2 matskedar av fyllningen. Laga dessa godingar till nyårsafton eller avnjut till midsommar – de passar när som helst när det är fest.

Filodegsknyten med kyckling och spenat

Cirka 10-15 stycken
Temperatur: 220°C

Filodegsknyten med kyckling och spenat

2 kycklingfiléer
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
100g spenat
150g fetaost
10 blad mynta
5 bitar soltorkade tomater
1 paket filodeg
flytande smör
salt, peppar, timjan, oregano

1. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek dem i smör med kryddor och en pressad vitlöksklyfta. Hacka lök och spenat och stek tills löken mjuknat och vätskan reducerats ur spenaten.

2. Smula fetaost i en bunke. Blanda ihop med lök, hackad kyckling och spenat. Hacka ner mynta, soltorkade tomater och smaka av med kryddor.

3. Rulla ut filodegen. Tag ett filodegs-ark och pensla smör över ena halvan på längden. Vik på längden, klicka ut kycklingröran och vik ihop allt till en triangel. Pensla utsidan med smör. Grädda fioldegstrianglarna i ugn i 220°C i cirka 10 minuter per sida, eller tills den börjat få fin färg.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.