Frasig filodegspaj med rödbetor och getost

Mat till vardag och fest

I fredags la jag en flaska champagne i kylen som vi sedan öppnade på kvällen. Vi firade inget särskilt – det är då det smakar som bäst. Å andra sidan har vi massor att fira; vi mår bra, vi har ett hem, vi har varandra, och vi har fina familjer. Är inte det värt att skåla i champagne för så vet jag inte vad? Små fina vardagsting som man tar för givet.

Med passande vintips

Hur som helst korkade vi upp och sippade härligt bubbel medan vi lagade paj. Två sorter fick det bli – och i kväll hade sambon till och med fått dispens. I vanliga fall är det han som gör degen medan jag gör fyllning och stanning. Dessutom har han starkare nypor. Den här gången hade jag köpt färdig deg på rulle så att det skulle gå snabbt och smidigt. Med tanke på hur bekvämt det är, är det en bra investering. Den ena pajen blev således en frasig filodegspaj med rödbetor och getost.

Enkel paj med filodeg

Filodeg blir ett festligt inslag i en paj – man behöver trots inte bara rulla in saker i filodeg, det går precis lika bra att lägga saker på det. Jag skulle aldrig ge mig på att göra egen filodeg – det är knappt att jag kan hantera de tunna, tunna flarnen som torkar inom några minuter. Däremot börjar jag få kläm på det. Är man snabb är det inga problem, så se till att ha allt redo innan du öppnar förpackningen och sedan stänger den snabbt om det blir över något.

Vegetarisk paj

Är man lakto-vegetarian är den här pajen perfekt. Saknar man köttet kan man blanda i stekt bacon vilket blir kanongott. Längst ner hittar du även ett vin som är min nya favorit och som passade alldeles utmärkt till.

Frasig filodegspaj med rödbetor och getost

För: 4 personer
Temperatur: 200°

Frasig filodegspaj med rödbetor och getost

Fyllning:

600g rödbetor
1 salladslök

Stanning:

3 ägg
2,5 dl grädde
1 vitlöksklyfta
200g getost
salt, peppar, oregano

Deg:

4 blad filodeg
1 msk flytande smör

1. Skala rödbetorna och dela dem på hälften. Koka mjuka i saltat vatten cirka 20-30 minuter. Slå av vattnet och ställ åt sidan.

2. Vispa ihop ägg och grädde med pressad vitlök och kryddor. Skala getosten, hacka till mindre bitar och vispa sedan in i stanningen. Fördela ut filodegsskalen i pajformen (gärna en fyrkantig form). Pensla flytande smör mellan varje filodegslager.

3. Finstrimla knipplöken. Slå stanningen i skalet och strössla över knipplökssklivorna. Fördela ut rödbetshalvorna i pajformen med snittytan uppåt. Ställ in pajen i 200° i ca 40-45 minuter. Tag ut och låt stå till sig ca 10 minuter innan servering. Servera med en sallad.

Rekommenderat vin till till pajen: Puteus Riserva (nr 7582) – 87:-


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.