Filodegsskålar med äggröra, avokadoröra och räkor

Enkel och tjusig bjudmat till påsk

Min favorithögtid är här – påsken! För mig är påsken den bästa tiden på året. Då gör våren gör entré och man kan samla vänner och familj, äta gott och bara ha det trevligt. Det är lite som en lilla julafton fast utan flera dagars matlagande och, förhoppningsvis, utan snö. Just i år ligger påsken senare, så förhoppningsvis slipper vi snö… men man vet ju aldrig.

Räkor med skal från Royal Greenland Mat som kan förberdas

Till påskbuffén och som aptitretare passar dessa lättlagade filodegsskålar med äggröra, avokadoröra och räkor. Det fina i det hela är denna mumsiga bufférätt kan förberedas, vilket är perfekt när man har gäster. Då så vis slipper man stå i sista minuten med matos i hela köket och svetten rinnandes i pannan när gästerna kommer.

Rörorna gör man i två skålar och förvarar i kylen. Räkorna skalas och chilin strimlas. Filodegsskålarna tillagar man i ugnen och låter sedan svalna på ett galler. När det är dags att äta klickar man bara upp rörorna i filodegskopparna, toppar med godsaker och ställer fram. Enklare än så blir det knappast. Fler påskrecept hittar du här.

Vilka räkor ska man välja?

På tal om räkor rekommenderar jag att man väljer MSC-märkta räkor. MSC står för Marine Stewardship Council och är ett program som drivs för certifiering och miljömärkning av fisk och skaldjur med målet att främja hållbara fiskemetoder samt att erbjuda oss konsumenter ett bättre miljöval. Genom att välja MSC-certifierad fisk och skaldjur bidrar man till att stoppa utarmningen av haven samt att minska utsläppen från odlingar.

Prova exempelvis räkor från Royal Greenland som både är goda och MSC-märkta. I detta recept valde jag räkor med skal som man skalar själv, men visst har de även färdigskalade räkor, om man är av den bekvämare sorten.

För att göra filodegskopparna använder man smör mellan filodegslagren. Man kan förstås pensla med smält smör, men jag tycker det är allra enklast med spraysmör som man bara sprayar på.

Filodegsskålar med äggröra, avokadoröra och räkor

Cirka 30 stycken

Filodegsskålar med äggröra, avokadoröra och räkor

Filodegsskålar:

10 ark filodeg
spraysmör
1 salladslök
persilja

Äggröra:

1 dl créme fraiche
2 ägg
0,5 tsk lökpulver
2 tsk citronsaft
salt, peppar

Avokadoröra:

1 avocado
0,5 dl majonnäs
1 dl créme fraiche
1 röd chili
0,5 tsk lökpulver
salt, peppar

Topping:

500g räkor med skal
1 salladslök
färsk dill

1. Lägg ut filodegen och pensla eller spraya med ett lager åt gången med smör. Vik filodegsarket på längden i tre och klipp det sedan till tre fyrkanter. Pilla ner filodegen i ugnsfasta små koppar eller en silikonform med småkoppar. Pensla eller spraya insidan av skålarna med smör. Ställ in filodegsskålarna i 9 minuter 175°C i vanlig ugn. Tag ut och låt svalna.

2. Vispa creme fraiche med ägg, lökpulver 2 teskedar saft från en citron samt salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och stek äggröran. Låt svalna.

3. Mosa en avocado och blanda med majonnäs och créme fraiche. Hacka chilifrukten men spara hälften till topping. Blanda ned den andra hälften med avocadon. Smaka av med lökpulver, salt och peppar.

4. Tina och skala räkorna. Strimla salladslöken. Skeda upp äggröra i hälften av kopparna och avocadoröran i den andra hälften. Toppa avodacoröran med resten av den hackade chilin. Toppa äggröran med strimlad salladslök. Avsluta med att fördela ut nyskalade räkor.

Receptet är framtaget i samarbete med Royal Greenland.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.