Fish Tacos med picklad rödlök och tomatsalsa

Hur gör man fish tacos?

Fish tacos kan se ut på olika vis. En del steker eller grillar sin fisk och serverar den i mindre bitar, medan andra – som vi, väljer att panera och fritera den. Det var nyligen då jag såg en bild på instagram som jag blev sugen på att göra fish tacos. När allt kommer till kritan kör man ofta på i gamla spår och gör sina sina klassiska fredagstacos på samma vis varje gång.

Vi brukar visserligen försöka variera dem med långkokta högrevsgrytor, bönsalsor, chunky röror med avocado annat smått och gott. Det är faktiskt sällan vi äter klassiska svennebanan-tacos med stekt köttfärs, lök och guacamole. Men, man ska ju göra det man tycker bäst om och det som passar bäst för tillfället. En gryta kräver trots allt lite planering då den behöver stå och puttra ett par timmar för att bli riktigt god. Allra bäst blir den förstås om man gör den en dag i förväg. Men, nu var det fish tacos vi pratade om.

Godast tacos med fisk

Till dessa valde jag mellan att dubbelpanera och att göra en smet. Dubbelpanering gör man genom att torka av fisken och först doppa den mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i ströbröd. På så vis får den ett frasigt skal. Väljer man pankoströbröd blir det förstås ännu frasigare. Jag gjorde istället en salt pannkakssmet som man doppar hela fiskbitarna i. På så vis slipper man hålla på och dutta och får ett annat skal på fisken. Enkelt och smidigt.

Servera dina fish tacos med goda tillbehör så som tortillabröd, snabbpicklad rödlök, tomatsalsa och en fiskanpassad tacosås. Självklart går en chunky guacamole lika bra att servera till. Ställ fram allt på bordet och låt folk plocka ihop sina egna konstellationer. Supergott!

Fish Tacos med picklad rödlök och tomatsalsa

För: 4 personer

Fish Tacos med picklad rödlök och tomatsalsa

Snabbpicklad rödlök:

1 stor röd lök
4 dl vatten
0,5 dl strösocker
1 msk ättika
1 tsk salt

Friterad fisk:

1 kg pangasiusfilé
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
1 msk vatten
rapsolja

Tomatsalsa:

250g cocktailtomater
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1/2 kruka koriander
1/2 lime
salt, chilipulver

Tacodressing:

0,5 dl kapris
0,5 dl hackad smörgåsgurka
2 dl créme fraiche
0,5 dl majonnäs
salt, peppar, lökpulver

Övriga tillbehör:

1 paket tortillabröd
Jalapeños
Chipotlepasta
Doritos
1 burk majs

1. Skala och skiva rödlöken. Koka upp vatten och blanda med socker, ättika och salt. Lägg ner lökringarna i det heta vattnet och låt dem ligga och dra i cirka en timme. Slå av lagen innan servering.

2. Tina fisken och torka av den ordentligt med hushållspapper. Skär fisken till mindre bitar. Vispa ihop ägg med vetemjöl, bakpulver, flingsalt och vatten. Hetta upp en stekpanna med cirka en centimeter djup rapsolja. Doppa varje fiskbit i smeten och lägg över i den varma oljan. Fritera fisken på båda sidor så den får ljus färg och låt den sedan rinna av på ett hushållspapper. Ställ pannan åt sidan när fisken är friterad. När dte är dags att äta, hetta upp oljan igen och fritera klart fiskbitarna så de får en frasig yta och gyllene färg.

3. Blanda kvartar om tomat, hackad schalottenlök, en fin hackad vitlöksklyfta och klippt koriander. Smaka av med lime, salt och chilipulver.

4. Hacka kapris och smörgåsgurka. Blanda med creme fraiche och majonnäs i en skål. Smaka av med kryddor.

5. Servera allt med tortillabröd, jalpeños, chipotlepasta, doritos och majs. Dryckestips är den mexikanska ölen Sol eller en torr riesling.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.