Fisk i ugn med rostad potatis, paprika, tomater och getost

Gott recept med fjordörret

Dags för ett recept på fisk i ugn! Jag vet inte hur det är med er, men jag gillar att lära mig saker, särskilt när det kommer till mat. En ny upptäckt i det Landleyska köket är en fisk som heter norsk fjordörret. Det här är en vackert röd fisk – ännu mer färgstark än laxen – som odlas i de norska fjordarna. Gillar du lax kommer du att älska fjordörret! Varför inte prova direkt med hjälp av detta recept på fisk i ugn med rostad potatis, tomater och getost?

Visst kan man laga mat till lägre temperatur

En av de saker jag lärt mig på sistone är det här med tillagningstid på vissa råvaror. En gång i tiden ville jag alltid ha både fisk‚ kött, fågel och ägg vällagade. Sambon höll på att bli tokig över mina knastertorra köttbitar och fiskar som fullkomligt dammade.

FjordörretMed tiden har jag lärt mig att uppskatta lite snällare tillagning där man lagat vid lägre temperaturer, kortare tid och till en lägre kärntemperatur i råvaran. Väljer man bra råvaror behöver man heller inte vara orolig för att bli sjuk. Råd och rön förändras hela tiden, och således också de riktlinjer man tidigare höll sig till. Här i norden gäller hårda regler kring produktion av livsmedel vilket gör att vi nordbor kan njuta av riktig mat som inte behöver överlagas.

Fjordörret – en riktig lyxfisk

Det finns fisksorter som folk gärna översteker när de tillagar dem. Samma gäller fjordörret som är känsligare för höga temperaturer och bör tillagas på låg temperatur för optimal smak och konsistens. När man ska steka eller grilla räcker det med en halv minut per sida. När man lagar i ugn kan man ha en lägre ugnstemperatur och inte ha fisken inne så länge.

När man gör denna fisk i ugn med rostad potatis, paprika, tomater och getost får grönsakerna först gå i ugnen för att bli klara. Sedan åker de in i ugnen tillsammans med fisken på en lägre temperatur. På så vis får fisken en fin kärna och blir inte överlagad. Smaken är förstås som baken, men det här är ändå ett bra sätt att tillreda råvaror på när de behöver lite olika tillagningstid.

» Här hittar du fler recept på fisk som lagas i ugn

Fler recept med fjordörret

Fisk i ugn med rostad potatis, tomater och getost

För: 4 personer

Ugnsbakad fisk med rostad potatis, paprika, tomater och getost

Ugnsbakad fjordörret:

400g potatis
1 röd paprika
1 gul paprika
1 röd lök
1 kapsel vitlök
125g små plommontomater
1 dl solrosfrön
salt, peppar, italiensk salladskrydda
400-500g fjordörret
1/4 kruka färsk timjan
100g getost

Chipotle tabasco-sås:

2 dl creme fraiche
2 msk chipotle tabasco
salt

1. Gnugga potatisen ren och halvera dem. kärna ur paprika och skär till stora bitar. Skala löken, skär bort båda ändarna och skär till stora klyftor. Halvera vitlökskapseln på mitten. Ringla olja i en ugnsfast form och fördela ut potatishalvor, paprika, rödlök, vitlök och plommontomaterna. Salta och peppra ett varv och strössla ut solrosfrön över allt. Ringla över ett varv med olja och ställ in formen i 30-35 minuter i 225°C.

2. Skär fjordörret till fyra lika stora bitar. Tag ut ugnsformen, gör plats för fisken och fördela ut den mellan grönsakerna. Sänk värmen på ugnen till 150°C och ställ in ugnsformen ytterligare 15 minuter. Strössla över getost och färsk timjan vid servering.

3. Rör ihop creme fraiche med chipotle tabasco. Smaka av med en nypa salt. Hittar man inte chipotle tabasco går det också bra med chipotlepasta.

Receptet är framtaget i samarbete med Norges sjömatråd.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.