Lax i ugn med rostad potatis, paprika, tomater och getost

Gott och enkelt recept med lax i ugn

Detta recept på lax i ugn med rostad potatis, tomater och getost är både gott och enkelt och passar fint att laga till vardag eller helg. En av de saker jag lärt mig på sistone är det här med tillagningstid på vissa råvaror. En gång i tiden ville jag alltid ha både fisk‚ kött, fågel och ägg vällagade. Sambon höll på att bli tokig över mina knastertorra köttbitar och fiskar som fullkomligt dammade.

LaxMed tiden har jag lärt mig att uppskatta lite snällare tillagning där man lagat vid lägre temperaturer, kortare tid och till en lägre kärntemperatur i råvaran. Väljer man bra råvaror behöver man heller inte vara orolig för att bli sjuk. Råd och rön förändras hela tiden, och således också de riktlinjer man tidigare höll sig till. Här i norden gäller hårda regler kring produktion av livsmedel vilket gör att vi nordbor kan njuta av riktig mat som inte behöver överlagas.

Till vardag och helg

När man gör denna lax i ugn med rostad potatis, paprika, tomater och getost får grönsakerna först gå i ugnen för att bli klara. Sedan åker de in i ugnen tillsammans med fisken på en lägre temperatur. På så vis får fisken en fin kärna och blir inte överlagad. Smaken är förstås som baken, men det här är ändå ett bra sätt att tillreda råvaror på när de behöver lite olika tillagningstid och olika temperatur.

» Här hittar du fler recept på fisk som lagas i ugn

Fler recept med lax

Lax i ugn med rostad potatis, tomater och getost

För: 4 personer

Lax i ugn med rostad potatis, tomater och getost

Ugnsbakad lax:

400g potatis
1 röd paprika
1 gul paprika
1 röd lök
1 hel vitlök
125g små plommontomater
1 dl solrosfrön
salt, peppar, italiensk salladskrydda
400-500g lax
1/4 kruka färsk timjan
100g getost

Chipotle tabasco-sås:

2 dl creme fraiche
2 msk chipotle tabasco
salt

1. Gnugga potatisen ren och halvera dem. Kärna ur paprika och skär till stora bitar. Skala löken, skär bort båda ändarna och skär till stora klyftor. Halvera hela vitlöken på mitten. Ringla olja i en ugnsfast form och fördela ut potatishalvor, paprika, rödlök, vitlök och plommontomaterna. Salta och peppra ett varv, pudra över italiensk salladskrydda och strö ut solrosfrön över allt. Ringla över ett varv med olja och ställ in formen i 30-35 minuter i 225°C.

2. Skär laxen till fyra lika stora bitar eller ta 4 styckfrysta bitar. Tag ut ugnsformen, gör plats för fisken och fördela ut den mellan grönsakerna. Sänk värmen på ugnen till 150°C och ställ in ugnsformen ytterligare 15 minuter. Strössla över getost och färsk timjan vid servering.

3. Rör ihop creme fraiche med chipotle tabasco. Smaka av med en nypa salt. Hittar man inte chipotle tabasco går det också bra med chipotlepasta.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.