Gott och enkelt recept med lax i ugn
Detta recept på lax i ugn med rostad potatis, tomater och getost är både gott och enkelt och passar fint att laga till vardag eller helg. En av de saker jag lärt mig på sistone är det här med tillagningstid på vissa råvaror. En gång i tiden ville jag alltid ha både fisk‚ kött, fågel och ägg vällagade. Sambon höll på att bli tokig över mina knastertorra köttbitar och fiskar som fullkomligt dammade.
Med tiden har jag lärt mig att uppskatta lite snällare tillagning där man lagat vid lägre temperaturer, kortare tid och till en lägre kärntemperatur i råvaran. Väljer man bra råvaror behöver man heller inte vara orolig för att bli sjuk. Råd och rön förändras hela tiden, och således också de riktlinjer man tidigare höll sig till. Här i norden gäller hårda regler kring produktion av livsmedel vilket gör att vi nordbor kan njuta av riktig mat som inte behöver överlagas.
Till vardag och helg
När man gör denna lax i ugn med rostad potatis, paprika, tomater och getost får grönsakerna först gå i ugnen för att bli klara. Sedan åker de in i ugnen tillsammans med fisken på en lägre temperatur. På så vis får fisken en fin kärna och blir inte överlagad. Smaken är förstås som baken, men det här är ändå ett bra sätt att tillreda råvaror på när de behöver lite olika tillagningstid och olika temperatur.
» Här hittar du fler recept på fisk som lagas i ugn
Fler recept med lax
-
Sotad fisk med mango, cashewnötter och chili -
Stekt fisk med chorizokrisp, linssallad och ramslöksolja -
Rökt fisk med ugnsrostade rotsaker och syrlig dillsås
Lax i ugn med rostad potatis, tomater och getost
Ugnsbakad lax:
400g potatis
1 röd paprika
1 gul paprika
1 röd lök
1 hel vitlök
125g små plommontomater
1 dl solrosfrön
salt, peppar, italiensk salladskrydda
400-500g lax
1/4 kruka färsk timjan
100g getost
Chipotle tabasco-sås:
2 dl creme fraiche
2 msk chipotle tabasco
salt
1. Gnugga potatisen ren och halvera dem. Kärna ur paprika och skär till stora bitar. Skala löken, skär bort båda ändarna och skär till stora klyftor. Halvera hela vitlöken på mitten. Ringla olja i en ugnsfast form och fördela ut potatishalvor, paprika, rödlök, vitlök och plommontomaterna. Salta och peppra ett varv, pudra över italiensk salladskrydda och strö ut solrosfrön över allt. Ringla över ett varv med olja och ställ in formen i 30-35 minuter i 225°C.
2. Skär laxen till fyra lika stora bitar eller ta 4 styckfrysta bitar. Tag ut ugnsformen, gör plats för fisken och fördela ut den mellan grönsakerna. Sänk värmen på ugnen till 150°C och ställ in ugnsformen ytterligare 15 minuter. Strössla över getost och färsk timjan vid servering.
3. Rör ihop creme fraiche med chipotle tabasco. Smaka av med en nypa salt. Hittar man inte chipotle tabasco går det också bra med chipotlepasta.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
En riktig favorit hos oss! Vi har bjudit på rätten flera gånger och alltid fått lovord för den. Enkel att tillaga men känns lyxig!
Hej¡ Jag har läst receptet om och om igen men hittar inte var den italienska salladskryddan ska användas? 🤔 Jag håller på att laga rätten just nu, så det är försent för mig men kanske kan det fixas för framtida kockar. ☺️
Mvh
Mattias
Hej Mattias.
Ingredienserna ska alltid vara med i den ordning de står. Alltså salt, peppar och italiensk salladskrydda – i precis den ordningen. Hoppas det löste sig.
Mvh
Madeleine
Lax i ugn med rostad potatis, tomater och getost
Underbart gott, crème fraiche med chipotlepasta oj, oj vad gott.
En lyckad middag som min hustru gillade.
Tack!
Hej Kenneth.
Det var verkligen roligt att höra. Tack :)
Mvh
Madeleine
God morgon!
Jag ska bjuda på denna rätt i morgon men jag förstår inte riktigt vad det innebär att ta en vitlökskapsel, är det en hel vitlök eller bara en klyfta.
Hoppas att du kan hjälpa mig så att jag lär mig.
Hälsningar
Renate Helleberg
Hej Renate.
Det är en hel vitlök med vitlöksklyftor på. Att säga en hel vitlök är kanske bättre, så jag ändrar till det :) Lycka till och hoppas det blir gott.
Mvh
Madeleine
Hej! Det här ser verkligen jätte gott ut. Men jag undrar bara vad ”1 kapsel vitlök” är. Är det en klyfta?
Mvh, Alexander
Hej Alexander.
En kapsel vitlök är alltså en hel vitlök med alla dess klyftor.
Mvh
Madeleine
Okej, tack för svar!
Mvh, Alexander