Fisk med mandel, potatisstomp och dragonsmör

Festligt recept med fisk

Härliga, härliga fredag. Snart är arbetsveckan över och det är dags att korka upp något riktigt gott att ha i glaset. Solen skiner och att snön var som bortblåst i morse gjorde verkligen inte saken sämre. Man blir liksom på så gott humör och laddad att ta helg.

För egen del ska det fotas en hel massa. Två nya objektiv har hamnat i samlingen – ett macro och ett fisheye, så mellan helgens sköna matlagning kommer kameran garanterat att åka fram.

Middagstips till helgen

Planerar ni också för en skön helg kommer här ett gott tips att mumsa på till kvällskvisten? Så här när våren ligger i luften kan det vara gott med något lite lättare, då är fisk ett gott alternativ. Denna vita fisk med mandel, potatisstomp och dragonsmör kommer dessutom med en god vinrekommendation längst ner. Jag hoppas det smakar.

Fisk med mandel, potatisstomp och dragonsmör

För: 4 personer

Fisk med mandel, potatisstomp och dragonsmör

Dragonsmör:

25g smör
3 msk klippt, färsk dragon
salt, vitlökspulver

Citrussyrlig potatisstomp:

600g mjölig potatis
2 dl creme fraiche
1 citron
salt, peppar

Fisk med mandelkrisp:

4 vita fiskfiléer av pangasius, torsk eller sej (600g)
0,5 dl ströbröd
50g mandelflarn
salt, peppar

Sallad:

50g machésallad
1/2 röd lök
1 rött äpple
1 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar

1. Hacka dragon och rör ihop med smör och lite salt och vitlökspulver. klicka ut dragonsmöret på en bit plastfolie och forma till en rulle med hjälp av folien. Lägg svalt.

2. Skala och dela potatisen till mindre bitar. Koka mjukt i saltat vatten. Mosa potatisen med en potatismosare och rör i creme fraiche. Riv i skalet från citronen pressa i ca 2 msk saft. Smaka av med salt och lite peppar.

3. Finstrimla rödlök och äpple, och skär moroten till flagor med en potatisskalare. Blanda ihop med machésalladen och slå över olja, vinäger och kryddor.

4. Lägg ut fiskfiléerna och strössla ströbröd på ovansidan. Smält ordentligt med smör i en stekpanna och ha ner filéerna med den bröade sidan nedåt. Strössla ströbröd och mandelflagor på ovansidan. Salta och peppra. Vänd filéerna och genomstek. Servera med mandelsidan uppåt. Skrapa ur den stekta mandeln ur pannan och skeda upp ovanpå. Skär dragonsmöret till fyra skivor och lägg en skiva ovanpå varje fiskbit vid servering.

Rekommenderat vin till: Main Street Chardonnay (6321) 89:-


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.