Fiskbullar i hummersås med soltorkade tomater och purjolök

Fiskbullar i hummersås med tillbehör

Fiskbullar är en riktig vattendelare. Vissa hatar fiskbullar och andra älskar dem. Eller ja, älskar dem är kanske att ta i, men en del gillar dem i alla fall. Jag tillhör gillarna medan min sambo avskyr dem. Ofta verkar just skolmatsbespisningen ha något med folks avsky mot fiskbullar att göra med minnen av hur man tvingades äta dem och hur hela matsalen luktade fisk. Jag åt aldrig skolans fiskbullar. Där serverades de ofta med dillsås eller currysås. Fiskbullarna i dillsås var verkligen inte roliga och curry vägrade jag äta eftersom jag tyckte om det på den tiden. Idag älskar jag curry, men jag vet fortfarande inte om jag skulle vilja äta det just till fiskbullar.

Hemma däremot lagade mamma ofta fiskbullar i hummersås och dessa gillade jag. Abbas skulle det vara och mamma gjorde alltid en egen redning i vilken hon hällde ner såsen. Till det hela serverades det kokt potatis. Jag och mamma pratar emellanåt om fiskbullar. Jag har inte ätit det på många år och vi brukar skoja om att jag borde laga det när jag är själv på landet och sambon är i stan. Här om veckan gjorde jag faktiskt slag i saken. En burk fiskbullar fick hänga med till landet, dock inte Abbas den här gången.

Hur kan man göra fiskbullarna roligare?

Enligt mamma är redningen A och O så en redning gjorde jag så klart. Jag bestämde mig också för att pimpa fiskbullarna lite så att det inte skulle kännas helt och hållet köpt. Därför smörstekte jag purjolök och lade i strimlade, soltorkade tomater. Vill man ha lite hetta i det hela kan man droppa i lite tabasco, pudra i chilipulver eller röra i sambal oelek i såsen.

Servera gärna fiskbullarna med lite färsk koriander eller persilja till. Det blev så klart kokt potatis till. Dessa mosar man enligt traditionen på tallriken med gaffeln och blandar med såsen. Vill man variera det hela kan man koka ris eller couscous och servera till. Den som saknar en crunchig textur kan strö över lite rostad lök eller saltrostade frön på sina fiskbullar.

» Här hittar du fler recept på vardagsmat

Fiskbullar i hummersås med soltorkade tomater och purjolök

Fiskbullar i hummersås med soltorkade tomater och purjolök

För: 2 personer

10 cm purjolök
4 bitar soltorkade tomater i olja
smör att steka i + 25g smör
2,5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 burk fiskbullar i hummersås (375g)
salt, svartpeppar

Tillbehör:

800g fast potatis

  • Strimla purjolök och skiva de soltorkade tomaterna.
  • Smält en klick smör i en kastrull och lägg i purjolöken. Låt den mjukna på medelvärme.
  • Lägg i 25 gram smör, låt det smälta och pudra över mjölet. Rör ihop allt och slå på lite mjölk i taget som får koka in. Låt redningen småputtra i någon minut, lägg sedan i de soltorkade tomaterna.
  • Häll i fiskbullar och sås. Blanda allt och låt det värmas i några minuter. Späd mer mer vatten eller mjölk om du vill ha en lösare sås. Servera med kokt potatis.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.