Fiskburgare med dressing och klyftpotatis

Lyxiga fiskburgare

Burgare är verkligen typisk helgmat, i alla fall hemma hos oss. På fredagskvällen är det gott att svänga ihop en god burgare med olika goda tillbehör. Då vill i alla fall jag ha något lite mer snabblagat som passar att äta med händerna – du vet tacos, burgare eller hemmagjord pizza. Tillsammans med familjen kan alla ta hand om varsitt tillbehör så går det extra fort, samtidigt som det är kul att laga mat tillsammans. Äter vi hemmagjorda burgare på lördagen blir de istället lite mer välplanerade med tillbehör som får ta lite mer tid. Jag älskar burgare!

Det fina med burgare är också att man kan variera dem på så många vis. Det måste ju inte vara kött som i den typiska hamburgaren – det går ju precis lika bra med vego, fågel eller fisk. Dessa fiskburgare med dressing och klyftpotatis är saftiga och goda. Fiskbiffarna görs av vit fisk och toppas med finhackad silverlök, bacon och en smarrig hemmagjord hamburgerdressing som passar extra bra till fisk. Till det hela serverar jag nylagade potatisklyftor direkt från ugnen. Smarr!

Perfekt sommarmat

Jag vänder sej i dessa biffar, men du kan naturligtvis ta torsk eller någon annan vit fisk om du hellre vill ha det. Har du inte fiskat själv är ett tips att hålla span efter MSC-märkningen som står för hållbart fiske. Du kan också ta hjälp av fiskeguiden. Jag brukar smygkika på den emellanåt, men känner mig ändå lugn om det lilla märket sitter på fiskförpackningen. I dagens samhälle får man ju på näbben om man inte både är hållbar, klimatsmart och politiskt korrekt…

Det här är verkligen en typisk sommarrätt som passar perfekt att grilla – om man vill. Jag steker fiskbiffarna med smör, men vill man ändå laga det utomhus kan man faktiskt steka fisken i gasbrännaren på grillen, om man har en sådan. Att vara ute och laga maten är fenomenalt, men att äta den utomhus är ändå pricken över i. Det smakar ju så mycket bättre. Servera gärna burgarna med ett glas rosévin, ett fylligt vitt vin eller en pinot noir.

» Här hittar du fler goda recept på olika hamburgare

Fiskburgare med dressing och klyftpotatis

Fiskburgare med dressing och klyftpotatis

För: 4 personer

Fiskbiffar:

400g fryst sejfilé
2 mindre ägg
1 dl ströbröd
0,5 dl hackad dill
1/2 citron 
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver

Dressing:

2 msk hackad dill
2 msk orökt smörgåskaviar
1 dl creme fraiche (30%)
1 dl majonnäs
3 drag på svartpepparkvarnen
0,5 tsk lökpulver

Klyftpotatis:

600g fast potatis
rapsolja
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver

Tillbehör:

1/2 silverlök
1 paket bacon
4 st brioche-hamburgerbröd
4 salladsblad
1 tomat

  • Hacka dill och blanda med orökt smörgåskaviar, creme fraiche, majonnäs, svartpeppar och lökpulver. Ställ såsen svalt.
  • Gnugga potatisen ren och skär till klyftor. Fördela ut klyftorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Ringla över olja och krydda. Rosta potatisklyftorna i 225°C på över- och undervärme (eller 200°C på varmluft) i 35-45 minuter.
  • Tina sejfiléerna och ha ner dem i en mixer. Kör hastigt så fisken blir till lite mindre bitar. Knäck i ägg och häll i ströbröd. Kör till en slät smet och blanda med hackad dill, citronsaft och kryddor. Låt smeten svälla i 10 minuter innan du steker biffarna. Hetta upp en stekpanna med smör och klicka i cirka 1-1,5 dl smet per biff. Forma dem runda med hjälp av en stekspade och platta till dem. Stek på medelvärme så de får fin yta på båda sidorna.
  • Stek baconet. Finhacka silverlöken och skiva tomaten. Montera burgarna i brioche-hamburgerbröd med alla tillbehören och servera med potatisklyftorna.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.