Fiskgryta med ärtor och dill

En KRAV-märkt middagsrätt

Det är intressant att inte längre är dyrt att välja ekologiskt odlad mat och mat med KRAV-märkningen. I vissa fall skiljer det inte mer än några ören. I en del butiker är det till och med billigare att handla ekologiskt, exempelvis hos ICA som storsatsat på ekologiska råvaror.

Det är verkligen en djungel av märkningar där ute; Fair Trade, Svanen, Fair For life, Svenskt kött, Svenskt sigill, Nyckelhålet, MSC… Det hade förstås varit enklare för oss konsumenter om det inte fanns så många att hålla reda på, och ärligt talat kan jag säga att jag knappt känner till mer än ett fåtal av dem. Tur är då att ICA har en lista med många av dessa märkningar och deras betydelse.

Vad är KRAV?

En av alla dessa märkningar jag känner till är KRAV-märkningen. Men vet du vad den står för? Först och främst betyder KRAV-märkningen att varan är ekologiskt producerad. Inga kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer (GMO) får användas. Man har också regler om sparsamt körsätt och systematiskt miljöarbete på gården.

KRAV innebär även sociala regler och att arbetsvillkoren ska vara rättvisa. Exempelvis får en importerad grönsak inte KRAV-märkas om det förekommer brott mot mänskliga rättigheter eller social orättvisa i samband med produktionen.

Man har också höga krav på god djuromsorg och regler för hur slakten ska gå till. Grisar får beta och hönor får sprätta i sand. Djuren matas med KRAV-märkt foder.

En KRAV-märkt vara får inte innehålla onödiga tillsatser. För närvarande tillåter KRAV 46 av de över 300 tillsatser som är godkända enligt svensk lagstiftning. Bland annat är tillsatsen nitrit inte tillåten.

De produkter som bär KRAV-märket kontrolleras minst en gång om året att de uppfyller reglerna. KRAV-märkningen gäller inte bara på varor från Sverige utan hela världen. Man skulle kunna säga att KRAV-märkningen är en av de mest heltäckande märkningarna som tar hänsyn till både miljö, produktion, människor och djur.

Förvara färsk dill

Så förvarar du färsk dillNu kanske du undrar varför jag började berätta om KRAV-märkningen? Jo, den här maträtten lagade jag uteslutande av KRAV-märkta varor. Ja, vattnet ur min kran var förstås inte KRAV-märkt, men allt det andra hade märkningen.

Det blev varken dyrt eller jobbigt eftersom det här är en maträtt som går lätt att laga. I vanlig ordning gjordes en stor omgång så det blev en till middag dagen efter.

Glöm förresten inte att förvara din färska dill i kylen. Då håller den mycket längre. (Den främre är precis insatt och den bakre har stått i kylen sedan innan.) Tag gärna ur den ur plasten och ställ den i en hög bytta eller kruka med en liten skvätt vatten i botten. Fiffigt va?

Fiskgryta med ärtor och dill

För: 8 personer

Fiskgryta med ärtor och dill

2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 morötter
2 stänger blekselleri
800g torsk
6 dl frysta ärtor
5 dl grädde
1 dl vatten
1 kruka färsk dill
salt, peppar

1. Hacka gul och vit lök. Fräs upp i en djup panna med smör.

2. Skiva morötter och selleri. Ha ner i pannan. Tina fisk och ärtor. Skär fisken till mindre bitar och ha ner i pannan. Ha ner ärtor. Slå på grädde, vatten och klipp i dill. Låt puttra ihop cirka 10 minuter och smaka av med kryddor. Servera med kokt ris eller stompad potatis.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.