Fiskgryta med lax, torsk, äpple och fänkål

Härlig fiskgryta till vardag och helg

Fiskgryta är en underskattad maträtt som är enkel att laga. För att lyxa till fiskgrytan kan man servera den med bröd och en god aioli till – antingen en färdiglagad köpt aioli, eller så gör man den själv. Till helgen är förstås också ett glas vitt vin trevligt att servera till. Se då gärna tipsen nedan. Vill du göra en snabblagad variant av aioli blandar du bara färdig majonnäs med vitlök. Värm gärna vitlöken i micron på detta vis innan du blandar den med majonnäsen så får den en rund och fin smak.

Denna fiskgryta med lax, torsk, äpple och fänkål är en riktigt härlig maträtt som passar vare sig man vill äta något smaskigt i veckan, eller om man vill laga något enkelt till helgen. Tillsammans med äpple och fänkål får grytan en avrundande sötma från rött äpple samt lakritstoner och matighet från fänkålen. Tomaterna i sin tur adderar syrlighet som lyfter fisken en nivå.

Varför behöver man syra i maten?

Visste du förresten hur viktigt det är att få in syra i maten? Hemligheten till en ”platt” rätt är nämligen inte alltid att ha i mer salt, utan snarare någon form att av syra. Det var faktiskt min sambo som förklarade att jag inspirerat honom i hans matlagning och lärt honom vikten av de olika grundsmakerna i matlagningen. Han berättade att han tidigare hade svårt att avgöra vad som saknades i maten. När han smakade av maten kände han att något saknades… och då hade han i mer salt.

Vartefter lärde han sig – dels genom att kika på när jag lagade mat och nyfiket fråga varför jag hade i äppelcidervinäger i maten – och på så vis lärde sig att salt inte alltid var lösningen. En maträtt blir liksom inte komplett förrän den har alla delar. Syrligheten som behövs i maten kan komma ifrån olika saker; Den kan komma ifrån äppelcidervinäger, från creme fraiche, från vin – eller som i det här fallet, från tomater.

Inspiration och uppslag till nya recept

Fiskgryta med lax, torsk, äpple och fänkålJag fick nyligen gnäll från en läsare som tyckte att vinäger inte hade i en klassisk gulasch att göra (vilket gav mig ett gott skratt). Hade den personen provat att ha i lite syra i sin gulasch – som i övrigt innehåller mestadels salt och köttiga smaker, hade personen i fråga också fått lära sig att en rätt aldrig blir fulländad och att det ibland behövs en extra knuff av fler dimensioner. En gulasch behöver nämligen en upplättande syrlighet som lyfter de övriga smakerna. Precis på samma vis som en fisksoppa blir kanoners med hjälp av färska tomater och vitt vin. Är man rädd för inspiration och nytänk ska man besöka en annan blogg. Eller ta till en gammal mossig kokbok…

Med det sagt tycker jag att en fisksoppa eller fiskgryta blir hur god som helst med lite rotsaker, blandad fisk, vitt vin och dill. Jag vet att alla tycker olika om smaker och ingredienser. Det är också det som är så kul med recept – de får gärna verka som inspiration och ge uppslag till nya idéer. Är det något man helt enkelt inte tycker om så skippar man det.

Vin till fiskgrytan

Vill du servera vin till denna fiskgryta? Välj gärna ett vitt vin. Med aioli passar ett friskare vin eftersom man inte behöver möta upp lite mycket fetma från denna. Då passar det fint med en riesling eller en sauvignon blanc från nya världen. Även semillion och chenin blanc går bra. Serverar du fisksoppan med aioli behövs ett kraftigare vin. En ekfatslagrad chardonnay sitter fint såväl som vin av druvan verdejo (kolla gärna in Oro de Castilla (2753) som är en prisvärd favorit).

Ska du bjuda gästerna på denna gryta? Gör den gärna i förväg och värm på när det är dags att äta. Vänta gärna med att ha i fisken tills du värmer på den så blir den inte sönderlagad.

» Här hittar du fler goda fiskrecept

Fiskgryta med lax, torsk, äpple och fänkål

För: 4 personer

Fiskgryta med lax, torsk, äpple och fänkål

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
400g rotselleri
3 morötter
200g fänkål
2 tomater
1 rött äpple
4 dl vitt vin
9 dl vatten
0,5 dl hackad dill
salt, peppar, rökt paprikapulver
500g lax
500g torskfilé eller alaska pollock

Tillbehör:

aioli
bröd

1. Hacka löken och låt den mjukna i smör på medelvärme i en gryta. Finhacka vitlök och låt den gå tillsammans med löken i max en minut (går den för varmt och för länge blir den besk). Skala och tärna rotselleri. Gnugga morötterna rena (eller skala dem om de är jordiga) och skiva dem. Ha ner rotsakerna i grytan och öka värmen. Rör om då och då och låt det fräsa några minuter.

2. Strimla fänkål på snedden och skär tomaterna till bitar. Kärna ur och tärna äpplet. Ha ner i grytan och låt det fräsa ytterligare någon minut.

3. Slå på vin och vatten. Rör i hackad dill och smaka av med salt, peppar och lite rökt paprikapulver. Låt allt koka upp och dra sedan ner värmen så det småputtrar. Låt puttra i cirka 15 minuter under lock.

4. Tärna upp lax och torsk. Ha i torsken och låt den puttra med i fem minuter, ha sedan i laxen. Låt grytan gå klart till fisken är genomkokt – cirka 5-10 minuter. Smaka av och kolla om soppan behöver mer kryddor. Servera med aioli och något gott, rustikt bröd.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.