Fiskgryta med potatis, torsk och dill

Enkel och god vardagsmat

Letar du enkel och god vardagsmat? Då har du hamnat rätt! Under vardagarna är det toppen med enkel mat som inte kräver en massa krusiduller och förberedelser. Som denna fiskgryta med potatis, torsk och dill. Den kräver inga direkta tillbehör och är lite som allt i ett.

Fiskgryta med lax och torsk

Denna goda fiskgryta görs både med lax och med torsk (vill man bara använda lax eller bara torsk går det precis lika bra). Dessutom får den en god smak tack vare vitt vin och syrad grädde. Syrad grädde smakar syrligt som creme fraiche men är rinnig som grädde. Det gör den utmärkt att ha i grytor, pastasåser och gratänger. Många syrar sin grädde själv, men jag köper färdigsyrad eftersom det är enkelt och smidigt.

Vilken fisk ska man då välja? Välj gärna MSC-märkt fisk så vet du att fisken kommer från livskraftiga bestånd och har fångats med minimal inverkan på havsmiljön. MSC-märkningen är en av de större miljömärkningarna och innebär att man fiskat enligt hållbara metoder och att krav ställts på fiskaren.

» Här hittar du fler fiskrecept

Fiskgryta med potatis, torsk och dill

För: 6-8 personer

Fiskgryta med potatis, torsk och dill

500g potatis
3 stora morötter
1,5 l vatten
2 gula lökar
1 röd paprika
500g lax
500g torskrygg
3 dl syrad grädde*
3 dl vitt vin
1 knippe dill
1 citron
salt, peppar, vitlökspulver
1/2 purjolök

1. Skala potatis och dela dem samt morötterna till lagom bitar. Ha ner i en gryta och slå på vatten så det täcker. Koka cirka 10 minuter i saltat vatten.

2. Slå av nästan allt vatten i en bunke och låt det vara kvar cirka 5 deciliter.

3. Hacka gul lök och stek den mjuk i smör i en stekpanna. Kärna ur och hacka paprikan. Låt den stekas 1-2 minuter tillsammans med löken. Ös över lök och paprika i grytan med potatisen.

4. Slå på vin och syrad grädde. Klipp över dill, pressa i citron och ha ner strimlad purjolök. Låt det puttra upp och späd med mer av grönsaksvattnet till lagom konsistens.

5. Tina och skär lax och torsk till tärningar. Stek dem hastigt i smör så de får lite yta. Ös över i grytan och låt det puttra ihop några minuter. Smaka av med kryddor.

*För laktosfritt, byt den syrade grädden mot laktosfri grädde.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.