Fiskrullar med scampi, blomkålsstomp och passions- och mangosallad

Annolrunda mat till helg, fest och vardag

De senaste veckorna har sambon kommit hem med ett glatt smajl och sett mig stå och grejsa i köket. Jo, jag jobbar ju hemma. Och eftersom jag är kvinna och inte har några problem att multitaska (haha) så är det inga problem att när man stigit upp på morgonen att slänga ihop en marinad och ansa köttet innan det är dags att sätta sig att jobba.

Senare på eftermiddagen kommer han hem och ser på när det ska stekas, paneras och ångkokas, för att sedan läggas upp, riggas och till sist fotas. Därefter sätter vi oss, ofta på balkongen, och slår upp ett glas vin (inte varje dag förstås), varpå han säger ”det här är ändå det godaste du har lagat!”… Efter samma kommentar i två veckor har jag börjat fundera på om han är mutad, om det är något han vill ha (jo en del karlar är ju lite enkelspåriga…) eller om det helt enkelt är så gott?

Festlig fisk till nyår

Det är klart, jag vill ju överträffa mig själv och ta matlagandet ännu lite längre, prova nya smaker och kombinationer. Så frågan är, vad tycker ni? Den här rätten passar i alla fall utmärkt både till fest, helg och vardag. Vill man servera fisk till huvudrätt på nyårsafton är den ett säkert kort tack vare sina salta, fruktiga och fräscha smaker. Man blir liksom inte så där däst som man blir at en mastig gratäng med kött.

» Fler goda recept till nyårsfesten hittar du här.

Fiskrullar med räkspett, blomkålsstomp och mangosallad

För: 4 personer

Fiskrullar med scampi, blomkålsstomp och passions- och mangosallad

Fiskrullar:

4 vita platta fiskfiléer (ex. alaska pollock eller torsk)
1/4 citron
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
salt, peppar, grillkrydda, vitlökspulver
100g ostronskivling

Räkspett:

12 jätteräkor
1/4 citron
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Blomkålsstomp:

400g blomkål
1 dl creme fraiche
10cm purjolök
100g broccoli
salt, peppar

Sallad:

40g rucola
1 mango
1 passionsfrukt

1. Tina scampin och pressa över citron och en vitlöksklyfta och rör ihop med sweet chilisås. Ställ i kylen ca 1 timme och låt scampin dra.

2. Lägg ut filskfiléerna och krydda. Tag det yttersta bladet på purjolöken och skär en lång remsa jämsmed fibrerna (ca 1 cm bred). Rulla ihop fislkfiléerna och knyt ihop med purjolöksbandet. Koka upp en kastrull med vatten och ställ fiskrullarna i en ångkokssats i ca 10 minuter. Låt dem svalna.

3. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Dela blomkålen till mindre träd och lägg i vattnet. Koka till de mjuknat. Häll av vattnet och kör lätt med en mixer. Strimla purjolöken och dela broccolin till småträd och ångkoka i ett par minuter. Rör ihop blomkålsmoset med crème fraîche, purjolök, broccoli och kryddor. Hetta upp kastrullen snabbt och rör om.

4. Skala mangon och skär till mindre bitar. Kärna ur en passionsfrukt och rör ihop med mangon och rucolan.

5. Hetta upp en panna med smör. Pressa i vitlök och klicka i sambal. Lägg i fiskrullarna och stek på ganska hög temperatur. Trä upp fyra räkor per spett och lägg i pannan. Skär ostronskivlingen till mindre remsor, klicka ut lite smör i stekpannan och lägg i svampen. Salta.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.