Fisksoppa med fänkål och saffran

Fisksoppa till vardag och helg

Fisksoppa är en enkel favorit som passar precis lika bra som vardagsmat som helgmat. Personligen tycker jag inte att det krävs en massa krusiduller för att göra en god fisksoppa, för i veckan vill man att det ska gå snabbt och smidigt. Är du sugen på en lyxigare variant av fisksoppa? Kolla in detta recept på fiskgryta med fisk och skaldjur. Där får du också tips på hur man tar reda på om musslorna är bra.

Jag tycker at fisksoppa blir godast när den smaksätts med creme fraiche. På så vis får den en god, rund och syrlig smak. Servera med rustikt bröd, och under helgen, ett passande vin. Allra bäst till fisksoppa med saffran blir det om man väljer rosévin eller en torr chardonnay.

Visste du detta om saffran?

Man ska inte tro att det är från vanlig trädgårdskrokus man får saffran. Nej, saffran kommer från en särskild saffranskrokus som plockas och rensas för hand. Saffranskrokusen går att odla i Sverige, men då de kräver varmt och torrt under sommaren för att bilda knopp och blomma är det svårt.

Visste du förresten att saffran är världens dyraste krydda? Orsaken är att det krävs massor av blommor till den lilla mängd saffran man får ut. Till ett kilo torkad saffran krävs mellan 150.000–170.000 krokusar. Det här är absolut något att tänka på när man njuter av sin nylagade fisksoppa med fänkål och saffran. Riktig vardagslyx med andra ord.

Fisksoppa med fänkål och saffran

För: 4-6 personer

Fisksoppa med fänkål och saffran

3 styckfrysta torskryggfiléer
3 styckfrysta laxfiléer
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 morötter
1 palsternacka
1 fänkål
4 dl vatten
3 dl vitt vin
1 tomat
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
1/2 kruka dill
1 paket saffran
salt, peppar, oregano

1. Tina och skär fisken till kuber.

2. Hacka gul och vit lök. Smält smör i en gryta och ha ner löken. När löken mjuknat, ha i skivad morot, palsternacka och fänkål. Slå på vatten och vin och låt allt puttra i 10 minuter.

3. Ha ner fisktärningarna och hackad tomat. Tillsätt grädde, crème fraiche, dill och kryddor. Lägg på locket och låt allt sjuda i cirka 10 minuter. Späd eventuellt med mer vatten om den blir för trögflytande. Servera soppan med ett gott bröd.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.