Flädersaft med svartvinbärsblad

Saft med fläder och blad från svarta vinbär

Fläder och svartvinbärsblad är en kombination som passar fint ihop. Har du inte spanat in detta recept på flädersill med svartvinbärsblad och rödlök måste du nästan göra det. Det passar perfekt till midsommarafton när man vill bjuda på något annorlunda och hemlagat.

Så gör man flädersaft med svartvinbärsbladEn annan sak man kan göra med dessa två ingredienser, alltså fläder och svartvinbär, är en god flädersaft med svartvinbärsblad. Denna saft blir läskande och får lite mer karaktär än om man gjorde den enbart med fläderblom. Till denna saft behöver man bara blommor av fläder, blad av svarta vinbär, vatten socker, askorbinsyra och citron. Det hela får stå och dra i avsvalnande vatten och sedan silar man av och slår upp saften på flaskor. Servera saften genom att blanda den med lagom mycket vatten.

Är det en riktig fläder?

Vill man ta reda på om det är en riktig fläder man hittat är det allra bästa knepet att invänta blommorna. Blomklasarna på en äkta fläder kan man ställa upp och ner. De är nämligen platta till formen och riktar sig upp mot skyn eftersom blomklasarna på druvflädern är däremot formade som en druvklase och går inte att ställa på detta vis. Märgen på grenar och stam på en druvfläder har också brun färg medan flädern har vit märg.

» Här hittar du fler recept med fläder

Flädersaft med svartvinbärsblad

Flädersaft med svartvinbärsblad

1,5 liter

4 dl strösocker
1 liter vatten
1 krm askorbinsyra
20 klasar fläderblommor
17 blad svartvinbärsblad
4 skivor citron

  • Skaka fläderblommorna ordentligt och pilla bort eventuella larver och insekter. Man kan också skölja blommorna under kallt vatten. Nyp av skaften och behåll bara blomklasarna.
  • Koka upp vatten i en kastrull och rör i socker. Rör tills det löst upp sig. Rör sedan i askorbinsyran. Låt vattnet svalna lite så det inte är kokhett.
  • Ha ner fläderblommor och svartvinbärsblad i en kastrull och lägg skivad citron överst. Slå på det varma sockervattnet. Täck med lock och låt stå kallt i 1-2 dygn. (Använder du svalt vatten behöver den stå i 3 dygn).
  • Sila av saften genom en silduk och häll upp i flaska. Servera saften genom att blanda den med lagom mycket vatten.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.