Flädersill med svartvinbärsblad och rödlök

Sill med fläderblom

Tänk vad fort tiden går. Nyligen var man glad över att det började bli ljusare om dagarna, och om bara några veckor vänder det igen. Okej, nu ska jag inte vara negativ, för trots att midsommar innebär att det börjar bli mörkare igen, har vi ändå en hel härlig sommar framför oss. Vi hoppas i alla fall det.

Förra våren upptäckte jag ett träd på tomten som verkade misstänkt likt en fläder. Vår tomt på landstället som är ganska stor, var delvis täckt i en massa sly. Hösten innan hade jag därför gått bananas med sekatören. Det här lilla trädet verkade dock misstänkt likt en fläder, så det var bara att låta den stå kvar och vänta och se. Till sommaren visade det sig mycket riktigt vara en äkta fläder. Jag som älskar att laga mat med växter och ogräs blev naturligtvis överlycklig. Så blev också denna flädersill med svartvinbärsblad och rödlök till.

Tidigare gjorde jag bara vita sillar. Alltså sill i en vit sås. Jag tyckte de var godast och skippade ofta klara sillar. Nu på senare tid har jag däremot börjat tycka om dem och tyckte det kunde vara kul att svänga ihop en midsommarsill av det som finns på tomten. Förutom fläder samsas alltså denna sill med blad av svarta vinbär och rödlök. Lagen är en helt vanlig klar lag med vatten, ättika, strösocker och salt. Det hela blir en härlig sommarsill med gröna toner från svartvinbärsbladen och fläder.

Fläder

Hur vet man om det är fläder?

Så hur vet man då om det är en riktig fläder? Ja fläder, som många kallar äkta fläder, kan förväxlas med druvfläder. Druvflädern som då inte helt oväntat också kallas falsk fläder får röda bär efter blomningen till skillnaden från den äkta flädern som får svarta bär. Vill man vara riktigt säker kan man alltså vänta till hösten för att se vilken färg bären får.

Men, vem orkar vänta så länge? Istället kan man kolla på blomklasarna, för precis som namnet antyder växer blommorna på druvflädern som i en oval druvklase – lite som en vindruvsklase där blommorna är riktade utåt runt om. Den riktiga fläderns blommor har en platt blomställning där alla blommorna är riktade åt samma håll (uppåt). När man plockat en blomklase från riktig fläder kan man faktiskt ställa den upp och ner på en plan yta utan att den välter – det kan man inte med druvfläderns blomklase. Druvflädern blommar dessutom tidigare i april-maj medan den riktiga flädern blommar mellan juni-juli. Självklart kan det också variera beroende på var i landet man befinner sig och hur varm vården varit. Druvfläder har också brun märg på grenar och stam till skillnad till flädern som har vit märg.

» Här hittar fler recept med fläder

Flädersill med svartvinbärsblad och rödlök

Flädersill med svartvinbärsblad och rödlök

1 stor burk på ca 1 liter

2 dl vatten
0,5 dl ättikssprit (12%)
0,5 dl strösocker
1 tsk salt
1/2 röd lök
1 klase fläderblom
7 blad svartvinbärsblad
1 ask Abbas inläggningssill (á 420g)

  • Koka upp vatten och rör i ättika, socker och salt. Rör tills sockret lösts upp.
  • Skiva löken tunt. Skaka fläderblomman så eventuella kryp trillar ut och dela sedan blomklasen till mindre kvistar – behåll även de småblommor som faller bort i kvisten.
  • Skölj sillen och skär den till mindre bitar. Varva sill i en burk med rödlök, fläder och svarta vinbärsblad. Slå över lagen och låt stå 1-2 dygn.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.