Flankstek med glasnudlar, grönsaker, jordnötter och sriracha-bea

Flankstek med glasnudlar, grönsaker och jordnötter

Flankstek med glasnudlar, grönsaker, jordnötter och sriracha-bea är så gott att jag dånar! Just kombinationen med grönsaker, någon typ av nudlar, en god sås och något typ av protein är en stor favorit. Addera lite nötter på toppen och det blir älskog i munnen.

Skär köttet så här över fiberriktningenOm man inte vill eller orkar kan man göra detta recept med frysta wokgrönsaker. Jag är dock ett fan av färska grönsaker som har lite mer krisp och spänst kvar, så jag kör helst med det. Till det hela serverar jag en sriracha-bea. Där är basen köpe-bearnaise som blandas med srirachasås. Stå och slå en bea är faktiskt inget jag är så intresserad av att göra, men sån är jag. Den godaste srirachan är den med tuppen på. Den har en bra balans i smakerna och är inte så ättika-stinn som många kan vara. Den har också en fin hetta. Beroende på hur het man vill att sriracha-bearnaisen ska vara har man i mer eller mindre av srirachasåsen.

Nu för tiden kan man också köpa färdiga bearnaisesåser med olika typer av hetta så som chili och chipotle. Jag tycker dock att denna rätt blir godast när såsen kombineras med sriracha. De som har provat den vet.

Flankstek

Så kan du variera receptet

För egen del är jag ett stort fan av flankstek. Steker eller grillar man den hel, låter den vila och sedan skär den på rätt ledd bara smälter den i munnen. Flankstek har också en väldigt god smak i sig själv – det är en lite smakrikare detalj, så den behöver sällan några andra kryddor än salt och peppar.

Använd med fördel en termometer om du är osäker på när köttet är lagom. Jag brukar köra flankstek till ungefär 56-58 grader i den tjockaste delen. Flanksteken är genomtjock vilket gör den svår att misslyckas med. Vill man inte ha flankstek till det hela kan man byta mot en köttersättare så som quorn filéer. Man kan också skiva aubergine eller zucchini som man steker med goda kryddor och serverar till. Då kan du kalla dig för flexitarian – en sån som äter kött ibland och grönt ibland. Smidigt va? Glasnudlar görs av mungbönor och därför blir detta recept glutenfritt.

» Här hittar du fler goda recept med flankstek

Flankstek med glasnudlar, grönsaker, jordnötter och sriracha-bea

För: 4 personer

Flankstek med glasnudlar, grönsaker, jordnötter och sriracha-bea

250g färska champinjoner
1 gul lök
1 röd lök
1 röd paprika
1 broccolihuvud
100g glasnudlar
sesamolja
600g flankstek
salt, peppar

Sriracha-bea:

1 dl bearnaisesås
1-2 msk srirachasås

Tillbehör:

saltade jordnötter

  • Gnugga champinjonerna rena och skär dem till kvartar. Grovhacka gul och röd lök. Kärna ur och strimla paprika. Skär bort den yttersta träiga stam-biten på broccolin och skär broccolin till mindre träd. Ha ner champinjonerna i en torr panna och stek dem tills de börjar minska i vätska. Ha i en skvätt sesamolja och ha ner lök och paprika. Stek tills löken mjuknat. Salta och peppra.
  • Koka glasnudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
  • Salta och peppra flanksteken på båda sidor. Lägg ner den i en het stekpanna och låt den få yta på båda sidor. Sänk sedan värmen och låt den steka klart på medelvärme. När flanksteken är cirka 56-58 grader i mitten är den klar. Lägg flanksteken i aluminiumfolie och låt den vila i 10-15 minuter. Skär sedan till skivor. Häll gärna köttsaften från skärbrädan över köttet när du lagt upp det.
  • Rör ihop bearnaisesås med srirachasås. Servera maten med jordnötter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.