Flankstek med glasnudlar och grönsaker

Flankstek med nudelsallad

Men alltså flankstek – vilken underbar liten styckningsdetalj! De flesta plockar fram planksteken på sommaren och lägger den på grillen. Jag tar precis lika gärna fram den under vintern och har ner den i en underbart smakrik och smarrig nudelsallad. Det är både gott och enkelt och blir lekande lätt till en snabblagad middag.

Flankstek med glasnudlar och grönsaker passar fint som lyxigare vardagsmat eller som lite mer avskalad bjudmat. Den stekta flanksteken serveras med glasnudlar, morötter, broccoli, sojabönor och skivad salladslök samt sweet chilisås och soja. Hur gott som helst!

Gott och lättlagat

Eftersom flanksteken är en platt detalj går den ganska fort att tillaga. Då den också också är avlång i formen och jämntjock över hela biten är det lätt att få flanksteken jämnt tillagat. En ytterligare fördel är att man knappast lär misslyckas med att skära den på fel ledd och på så vis få segt kött. Fiberriktningen på flanksteken är nämligen alltid väldigt tydlig. Kom ihåg att skära köttet tvärs över fibrerna. Är man en året-runt-grillare grillar man naturligtvis flanken till denna rätt. Annars passar den lika fint att steka. Varför inte i en grillpanna? Du vet en sån med grillräfflor i botten.

Flanken sitter i ljumsken på kossan. Den har ganska grova muskelfibrer vilket gör att många marinerar den med olika citrusfrukter i marinaden. Det sura i citrusen bryter nämligen ner köttets proteiner och påbörjar ”tillagningen”. I detta recept har jag inte marinerat flanksteken innan den steks, men man kan naturligtvis göra det om man vill. Huvudsaken är faktiskt att man skär köttet tvärs över muskelfibrerna – annars kommer du att få tugga och tugga som en idisslande gammal kossa. Köttet blir faktiskt inte på något vis segt eller sämre om det inte marineras – jag har provat och tycker att tjatet att marinera kött har blåsts upp lite. Därför är det också lite kul att se hur trenden att marinera kött börjat försvinna mer och mer.

Innertemp på flankstek

Flanksteken behöver inte alls lång tid för att tillagas. Den blir bäst när den tillagas hel och sedan skivas upp. Låt köttet vila, gärna under folie, innan du skivar upp den. Börja med hög värme i pannan så köttet får yta, sedan sänker du värmen och steker klart det. Använd gärna en stektermometer om du är osäker på om köttet är klart. Jag brukar satsa på runt 58-60°C på flankstek. I det stora hela behöver flanksteken ungefär 8 minuter per sida, men detta kan variera beroende på hur tjock den är och hur varm pannan är. Just därför är det så himla bra med en stektermometer. Då behöver man aldrig chansa.

Gillar du flankstek? Kolla in länken nedan som bjuder på fler goda recept med flankstek. Burgaren med flankstek och tryffeldressing är gudomligt god!

» Här hittar du fler recept med flankstek

Flankstek med glasnudlar och grönsaker

För: 4 personer

Flankstek med glasnudlar och grönsaker

1 broccolihuvud (á 250g)
1 morötter
100g glasnudlar
2 salladslökar
125g frysta sojabönor

500g flankstek
salt, peppar
sesamolja

Tillbehör:

sweet chilisås med ingefära
japansk soja

  • Skär broccolin till mindre träd och morötterna till smala stavar. Koka upp saltat vatten och sjud grönsakerna i 5 minuter. Koka glasnudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skiva salladslökarna och tina sojabönorna.
  • Grilla flanksteken hel eller stek den i en grillpanna. Pensla med oljan under tiden och salta och peppra. Låt köttet vila i åtminstone 5 minuter innan du skär upp det till smala remsor.
  • Servera med sweet chili-sås med ingefära och japansk soja.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.