Flankstek med klyftpotatis, bönsallad och bearnaisesås

Här kommer ett recept som är en riktig klassiker hos oss. Typisk helgmat helt enkelt, eller till och med något vi svänger ihop när vi vill lyxa till oss i veckan. Köttet varierar från gång till gång. Man kan ta flankstek, biff, rostas, lammfilé eller någon annan köttabit man gillar. Denna gång blev det flankstek med klyftpotatis, bönsallad och bearnaisesås. Bearnaisesåsen kan man göra själv om man vill, men det går ju precis lika bra med köpebea.

Grönsakerna varieras också från gång till gång. Det ska helst vara något grönt för att bryta av och då brukar det bli kokt broccoli, sparis eller gröna bönor, som i det här fallet. Kidneybönsalladen adderar en härlig syra och tugg till det hela. Även här kan man variera vilka bönor och vilken lök man tar. Här har jag använt kidneybönor och röd lök, men det går alltså lika bra med svarta bönor, kikärtor eller stora vita. Löken kan varieras mellan gul lök, silverlök eller schalotten. Gör gärna bönsalladen i förväg och förvara i kylen så får den stå till sig lite, samt att en del av jobbet redan då är klart.

Potatisklyftorna tillagar jag i en airfryer. Då blir de extra krispiga samt att en airfryer drar mindre el än en ugn. Har du inte en airfryer? Ingen oro. Det går så klart att göra klyftpotatisen i ugn på vanligt vis. Servera middagen med ett glas rödtjut till så blir det en festmåltid som heter duga.

» Här hittar du fler recept på goda helgrätter

Flankstek med klyftpotatis, bönsallad och bearnaisesås

Flankstek med klyftpotatis, bönsallad och bearnaisesås

För: 4 personer

Tomat- och bönsallad:

1/4 röd lök
2 tomater
1 burk kidneybönor (400g)
1 msk balsamvinäger
2 tsk extra virgin olivolja
0,5 tsk persillade
salt, svartpeppar

Potatisklyftor i airfryer:

1 kg fast potatis
rapsolja
salt
150g haricots verts

Flankstek:

500g flankstek
salt, svartpeppar
smör att stek i

Tillbehör:

1 burk bearnaisesås

  • Hacka lök och tomat. Skölj kidneybönorna i ett durkslag. Blanda allt i en skål tillsammans med balsamvinäger, olivolja, persillade och kryddor. Smaka av med salt och peppar.
  • Tvätta potatisen och skär den till klyftor. Lägg potatisklyftorna i korgen till airfryern och ringla över olja och salta. Skaka runt allt och tillaga på 190°C i 35 minuter. Tiden kan variera beroende på om det endast sitter värmeelement upptill i airfryern eller om det både sitter upptill och nedtill. Om potatisen behöver mer yta, låt den gå längre. Skaka eller vänd runt potatisen 1–2 gånger under tillagningen. Förkoka haricots vertsen i saltat vatten i 1–2 minuter, om de är färska. Lägg i haricots vertsen överst i korgen till airfryern när det är 5 minuter kvar av tillagningstiden. Salta eventuellt ett extra varv innan servering.
  • Ta fram flanksteken en halvtimme innan tillagning. Skär bort eventuella hinnor och salta och peppra runt om. Smält smör i en stekpanna och lägg i köttet. Stek på båda sidor till en innertemperatur på 52°C. Låt köttet vila i 5–10 minuter innan du skivar upp det. Salta och peppra på det uppskurna köttet.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.