Grillad flankstek med halloumi, äpple och krämig morotssallad

Grillad flankstek

Grillen går varm i vanlig ordning hos oss. Jag gillar att sätta lite blandade tillbehör på ett spett och sedan grilla. Det hela serverar man till en grillad köttbit och en god sallad. Man behöver alltid inte köra ett gäng kolhydrater som tillbehör – det går precis lika bra med matig sallad. Då står man sig länge. Detta goda recept på grillad flankstek med halloumi, äpple och krämig morotssallad är ett fint tips att prova på sommarkvällen. Denna görs just på grillen, med spett och en god sallad.

Spett med äpple och halloumi

Flanksteken behöver inte alls lång tid för att tillagas. Den blir bäst när den tillagas hel och sedan skivas upp. Låt köttet vila, gärna under folie, innan du skivar upp den. Börja med hög värme i pannan så köttet får yta, sedan sänker du värmen och steker klart det. Använd gärna en stektermometer om du är osäker på om köttet är klart. Jag brukar satsa på runt 58-60°C på flankstek. I det stora hela behöver flanksteken ungefär 8 minuter per sida, men detta kan variera beroende på hur tjock den är och hur varm pannan är. Just därför är det så himla bra med en stektermometer. Då behöver man aldrig chansa.

» Här hittar du fler goda recept med flankstek

Grillad flankstek med halloumi, äpple och krämig morotssallad

För: 4-6 personer
Temperatur: 225°

Morotssallad:

4 morötter
15 cm gurka
150g fetost
2 dl creme fraiche
1/2 röd lök
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Spett med halloumi och äpple:

1 grönt äpple
200g halloumi
12 soltorkade tomatbitar
träspett

Grillad flankstek:

600g flankstek
Här finns förslag på goda marinader och glazer.

1. Riv morötter på de stora hålen på ett rivjärn, skiva gurkan tunt och strimla upp rödlöken. Rör ihop smulad fetaost med creme fraiche och pressad vitlök. Vänd i grönsakerna och smaka av med salt och peppar.

2. Varva bitar av äpple, halloumi och soltorkade tomater på träspett. Grilla köttet och spetten.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.