Flankstek med nudelwok och srirachamajjo

Bästa receptet med flankstek?

Men ååååh, aaah vad god den här rätten är. Den är så god att jag och sambon lagade den två gånger på raken. Det skulle kunna vara det bästa receptet med flankstek här i bloggen! Nyligen hade vi filminspelning med en av mina kunder. Från inspelningen blev det över kött, och eftersom inget ska kastas åkte köttet in i frysen. Bland annat denna flankstek som blev till tre hela middagar – varav två blev till denna underbart goda middag.

Flankstek med nudelwok och srirachamajjo är så enkelt att göra och går riktigt fort. Den kräver inte heller särskilt många ingredienser. I alla fall inte om man använder wokgrönsaker som jag gjorde. Vill man svänga ihop sitt eget grönsaksinnehåll till woken går det naturligtvis lika bra. Men då tar rätten lite längre tid att göra.

Jag och sambon har för tillfället fått pippi på srirachamajjo. Det är helt enkelt majonnäs som blandas med den asiatiska, heta såsen sriracha. Vi äter å andra sidan ganska het mat därhemma så jag tycker inte att den är överdrivet het. Just därför har jag också extra chili i woken.

Skär köttet så här över fiberriktningen

Recept med flankstek

Flankstek då? Denna prima lilla köttdetalj som kommer ifrån kossans ljumske (här hittar du styckningsschema). Tack vare att den är platt och jämntjock är det lekande lätt att få den jämnt tillagad. Det blir alltså sällan en ände på köttet som är mer tillagad än i mitten Den som inte riktigt har koll på det här med att skära över fiberriktningen för att få lättuggat kött bör inte heller ha några problem att pricka rätt eftersom fiberriktningen är väldigt tydlig på flanksteken.

Jag brukar grilla eller steka flanken hel – först ganska varmt så den får yta, sedan steker jag klart den på medeltemperatur så den blir genomlagad. Prova gärna att låta den få en rosa-röd kärna, även om du gillar well done. Den blir nämligen riktigt fin när den får det. Låt också köttet vila i folie innan du skär upp det. Då hinner köttet få en jämn temperatur och inte släppa all köttsaft när det skivas upp. 10-15 minuter ska räcka.

För att veta om flanksteken är klar kan man använda en stektermometer för att mäta innertemperaturen – eller så kör man med ansiktstricket eller handtricket! Först handtricket; kläm på muskeln i handflatan till tummen – ungefär så känns det när köttet är rare. Sätt ihop fingertoppen på pekfingret mot tummens fingertopp – ungefär så känns köttet som medium. Sätt ihop tumspetsen med ringfingret – köttet är well done.

Vill du använda ansiktstricket för att kolla hur köttet är tillagat; köttet är well done om det känns på samma sätt som om du trycker med fingret mot din panna. Vill du ha det medium ska det kännas ungefär som när du trycker emot nästippen. Vill du ha köttet rare ska det kännas som när du trycker emot hakspetsen. Det här är förstås ungefärligt och vissa med gumminäsa tycker att det inte allts stämmer :) Vissa tycker också att rare på handen är när man sätter fingertoppen på tummen mot pekfingret – jag tycker att det är lite väl hårt. Men vad vet jag… jag kanske har bra handmuskler…

Grönsakerna wokar man snabbt (tina dem innan så går det ännu fortare) och blandar sedan med risnudlar. Jag kör med platta risnudlar som finns i rosa-lila paket från Santa Maria. Man kan naturligtvis ta tunna glasnudlar eller äggnudlar om man vill det. Till det hela serveras sedan den berömda srirachamajonnäsen. Hur gott som helst och ett riktigt enkelt sätt att svänga ihop en god middag till vardag eller helg.

» Här hittar du fler goda recept med flankstek

Flankstek med nudelwok och srirachamajjo

För: 4 personer

Flankstek med nudelwok och srirachamajjo

Flankstek:

500g flankstek
1/2 lime
chiliflakes
salt, peppar

Nudelwok:

1 gul lök
900g frysta wokgrönsaker
salt, peppar
2-3 msk sesamolja
1 paket risnudlar (á 180g)

Srirachamajjo:

0,5 dl srirachasås
1 dl majonnäs

  • Hacka löken och stek den mjuk på medelvärme i en stekpanna med lite olja. Ha ner wokgrönsakerna och stek dem så de får fin färg och blir klara – tinar du dem innan går det ännu fortare. När grönsakerna börjar torka till, slå på sesamoljan. Smaka av med salt och peppar. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackning. Häll av vattnet och blanda ner nudlarna med wokgrönsakerna i stekpannan. Stek ytterligare någon minut.
  • Hetta upp en stekpanna riktigt varmt och ha ner flanksteken tillsammans med en klick smör. Stek på båda sidor så den får yta, dra sedan ner värmen och låt den gå klart. Pressa över lime och dra över salt och peppar under stekningen. Här flanksteken är klar, lyft ur den ur stekpannan och paketera in den i aluminiumfolie. Låt den vila i 10-15 minuter och skiva sedan upp den i centimetertjocka skivor som du skär rakt över fiberriktningen.
  • Rör ihop srirachasås med majonnäs och smaka eventuellt av med en liten nypa salt om det behövs. Servera gärna med saltrostade frön.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.