Flankstek med ogräsgratäng och knaprig, stekt sallad

Grillad flankstek

Efter en långweekend i London känns det ganska skönt att komma hem igen. Med största sannolikhet har jag ätit mer bröd och friterat än jag gjort de senaste åren sammanlagt. Men, vi har också ätit mycket gott, bland annat vegetariskt och en massa godsaker på Camden Market. Vädret var fint och tempot högt – precis som vanligt.

Var sitter flanksteken?

Mer om vår resa till London kommer framöver. I väntan på det bjuder jag här på ett gott recept med en av mina favoritdetaljer när det kommer till kött, nämligen flankstek. Flanksteken sitter i slutet av magen, vid nötkreaturets ljumske – se styckningsschema för nöt. Det är en avlång platt styckningsdetalj som blir underbar att grilla hel och sedan skiva upp. Alldeles extra god blir den om den får marineras i citrus.

Gratäng med ätbart ogräs

Till denna gillade flankstek svängde jag ihop en god gratäng med ogräs. Naturen är full av ätbart ogräs, blad och skott som man kan äta, så nu ska man verkligen passa på. Kom ihåg att bara plocka sånt du är säker på. Plocka heller inte intill vägkanter eftersom det förekommer både avgaser och hundkiss. Mer om ätbara blad, ogräs och växter kan du läsa här. Har du inte tillgång till ogräs, eller bara vill hålla det enklare, då går det bra att byta mot exempelvis rucola eller spenat – eller både och. Den här rätten är också helt glutenfri.

Grillad flankstekLöktravOgräsgratäng

Flankstek med ogräsgratäng och knaprig, stekt sallad

För: 4 personer

Flankstek med ogräsgratäng och knaprig, stekt sallad

Flankstek:

500g flankstek
salt, Triple Pepper, hel fänkål
3 msk rapsolja
1 msk muscovado
1 msk balsamvinäger
1 tsk liquid smoke
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 tsk anchopeppar

Ogräs- och broccoligratäng:

1 broccolihuvud
100g kirskål
50g löktrav
3 ägg
5 dl vispgrädde
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver

Knaprig sallad:

2 morötter
250g blomkål
1/2 röd lök
1 dl solrosfrön
0,5 dl svarta sesamfrön
1 gult äpple
4 msk balsamvinäger
1 dl olivolja
salt, peppar

Dragoncreme:

2 msk torkad dragon
0,5 tsk äppelcidervinäger
2 dl creme fraiche

1. Krossa fänkålen och blanda med salt och peppar. Krydda flanksteken och lägg den i en ugnsfast form – gärna en med lock. Ställ in i 125°C i 1,5 timme. Rör ihop resten av ingredienserna till glazen.

2. Skär broccolihuvudet till mindre träd. Koka upp en kastrull med vatten och lägg i broccolin. Tag kastrullen från plattan och låt broccolin ligga i vattnet cirka 4 minuter. Skölj och finstrimla kirskål och löktrav. Ha ner broccoli och ogräs i en gratängform. Vispa ihop ägg, grädde och kryddor. Slå stanningen över och grädda i 200°C i cirka 40 minuter.

3. Skär morötter och broccoli till små bitar. Hacka rödlöken. Hetta upp en panna med olja och ha i grönsakshacket, lök, solrosfrön och sesamfrön. Stek allt på hög värme cirka 5 minuter. Häll av i en skål och blanda med fintärnat äpple, balsamvinäger och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

4. Smula dragon och låt sen mjukna i lite vinäger ett par minuter. Rör ihop med creme fraiche.

5. Grilla flanksteken och pensla med glazen. Skiva upp och servera.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.