Flankstek med potatisgratäng, gröna bönor och pico de gallo

Stekt flankstek till middag

Fredag och dags för en köttbit till helgen. Flankstek är typiskt kött vi oftast kör på grillen. Det är en köttbit som går ganska fort att tillaga eftersom den är så platt. Den blir också jämt tillagat eftersom den relativt är jämntjock.

Denna flankstek med potatisgratäng, gröna bönor och pico de gallo är en riktig lördagsrätt då den är festlig och härlig. Potatisgratängen och pico de gallon kan man gärna göra i förväg för förenkla det hela. Pico de gallon förvarar man i kylen och potatisgratängen värmer man bara på i micron innan man ska äta. Jag tycker att en potatisgratäng som verkligen fått stå till sig är allra godast – därför är den alltid godast dagen efter.

Festlig mat till helgen

För den ovane matlagaren kan det låte stökigt att behöva köpa två sorters lök. Jag har alltid gul och röd lök hemma i skafferiet, men silverlök köper jag till när jag specifikt ska ha det i någon rätt. Om du inte vill köpa två sorters lök – för det är gul lök i gratängen och silverlök i picon, då rekommenderar jag att man tar silverlök i båda istället. Silverlöken är mildare i sin smak och det är därför den är så bra i pico de gallon.

Krydda köttet innan och låt det vila i kylen några timmar. Jag brukar även pressa över lite limesaft för att möra köttet. Ta sedan fram köttet i god tid så det inte är kallt när det åker ned i pannan – 30 minuter till en timme innan brukar räcka. Är köttet kallt blir även pannan kall av köttet vilket gör att köttet snarare kokar är steks. Det gör också att mer vätska försvinner från köttet i och med den stora temperaturskiftningen från kallt till varmt. Det kan jämföras med en tvättsvamp som man kramar ihop – precis samma sak händer med köttet av temperaturskiftningen.

Servera det hela med blancherade gröna bönor. Kan du inte få tag i färska haricots verts kan man byta mot broccoli som man skär till mindre, långa träd och sjuder i saltat vatten i cirka fem minuter. Jag tar köperbearnaise för att hålla det enkelt, men självklart kan man göra sin egen bearnaisesås om man känner för det.

» Här hittar du fler festliga helgrecept

Flankstek med potatisgratäng, gröna bönor och pico de gallo

Flankstek med potatisgratäng, gröna bönor och pico de gallo

För: 4 personer

Pico de gallo:

1/2 silverlök
1 tomat
1/2 kruka koriander
1/2 kruka persilja
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
1/2 lime

Potatisgratäng:

1/2 gul lök
700g fast potatis
salt, peppar, vitlökspulver
3 dl grädde

Flankstek:

600g flankstek
salt, svartpeppar
smör
torkad timjan

Tillbehör:

150g färska haricots verts
bearnaisesås

  • Kärna ut och hacka tomaten. Finhacka silverlöken. Hacka koriander, persilja, chili och vitlök. Blanda allt i en skål tillsammans med saften från en lime.
  • Sätt ugnen på 225°C. Skala och hacka löken. Skala och skiva potatisen. Fördela ut en tredjedel av potatisen i botten av en mindre ugnsfast form på cirka 15×27 cm. Salta och peppra och strössla över hälften av löken. Upprepa proceduren och avsluta med ett lager potatis överst. Slå på grädde och ställ in gratängen i 45 minuter. Låt potatisgratängen vila under aluminiumfolie i minst 15 minuter innan du skär upp den i fyra bitar.
  • Skölj av flanksteken, torka av den och lägg den på ett fat. Krydda på båda sidor med salt och peppar. Ställ in i kylen i några timmar. Ta fram köttet en timme innan det ska stekas. Smält en stor klick smör i en stekpanna och lägg i flanksteken. Ös med smöret under stekning och stek den på båda sidor till en innertemperatur på 52°C. Smula över timjan, svep in köttet i aluminiumfolie och låt det vila i 10 minuter innan du skivar upp det – tvärs över fiberriktningen.
  • Snoppa haricots vertsen och sjud dem i saltat vatten i cirka 2 minuter. Servera med bearnaisesås, bönor och pico de gallo.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.