Flankstek med ris och gräslökshummus

Vad kan man göra med flankstek?

Jag har snöat in mig rätt hårt på flankstek på sistone. Det är ju en så himla lättlagad och snabblagad köttdetalj som passar till så mycket. Förutom klassikerna att servera flanksteken med en härlig nudelwok och srirachamajjo (som är en stor favorit hemma hos oss!), eller i burgare, är den också utmärkt att servera med en potatisgratäng och bea. Eller förstås denna flankstek med ris och gräslökshummus.

Skär köttet så här över fiberriktningenEftersom flanksteken är så platt går det fort att laga den – och det är inte delar på den som blir mer lagade än andra eftersom den är jämntjock. Den som inte är helt bekväm med att hitta fiberriktningen på köttet behöver knappast heller oroa sig när det kommer till flanksteken. Det är nämligen väldigt tydligt vilken riktning det är – och riktningen är densamma över hela köttbiten.

Hummus med färskost

Hummusen till denna rätt är lite som en klassisk hummus. Jag brukar aldrig använda tahini i min hummus, men det kan man så klart ha i om man vill. Förutom kikärtor, olja, vatten och kryddor har jag även smaksatt den med färskost med gräslökssmak. Det blir himla gott och gör den lite krämigare. Den som är kinkig med vad som får kallas för vad kan vi i så fall bara kalla den för en kikärtskräm med gräslökssmak. Den krämiga texturen i hummusen till köttets tuggighet och risets fasta korn blir en trevlig kombination. Saknar man lite syra kan man alltid också lägga till picklad rödlök. Jag rekommenderar också att man serverar en tomatsalsa till – färdig eller hemmagjord.

» Här hittar du fler recept med flankstek

Flankstek med ris och gräslökshummus

För: 4 personer

Flankstek med ris och gräslökshummus

Hummus med gräslöksost:

1 tetra kikärtor
100g färskost med gräslök
2 msk olja
2 msk vatten
salt, peppar

Flankstek:

500g flankstek
salt, peppar
sesamolja

Tillbehör:

ris
tomatsalsa

  • Skölj kikärtorna och ha ner dem i en mixer. Klicka i färskost med gräslök och slå på olja. Kör allt till en smet och späd eventuellt med vatten till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  • Grilla flanksteken hel eller stek den i en grillpanna. Pensla med oljan under tiden och salta och peppra. Låt köttet vila i åtminstone 5 minuter innan du skär upp det till smaka remsor.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.