Flankstek i pitabröd med kikärtsdressing, mango och avocado

Middagstips till fredagen

Fredag igen! Visst är det härligt att var sjunde dag är en fredag? Denna fredag bjuds det på flankstek i pitabröd med kikärtsdressing, grillad mango och avocadosallad. Att jag gillar flankstek vet troligtvis den som besökt Landleys kök tidigare. Anledningen är att denna styckningsdetalj är platt och jämn vilket gör den ganska snabblagad och lätt att få jämnt tillagad.

Får detta detalj ligga några timmar med sura ingredienser så som citron och lime blir den bara ännu bättre och mörare. När flanken fått vila skär man den till smaka skivor – tvärs över fiberriktningen (lika viktigt som alltid) och sedan kan serverar man den i allt ifrån pitabröd såväl som till en god potatisgratäng.

Enkelt och gott

Till denna flankstek i pitabröd serverar jag en kikärtsdressing som påminner lite om hummus. Den är dock lösare i konsistensen för att vara med som en dressing och innehåller inte de klassiska hummuskryddorna spiskummin och koriander. Vill man ändå ha dessa adderar man bara det. Själv gillar jag att den är mer neutral, lite enklare och har smak av vitlök. Till det skär man mango, avocado och rödlök till klyftor och sköljer lite machésallad. Peta ner i pitabröden och avnjut till ett glas rödvin. Perfekt enkel fredagsmat när den är som bäst. Köttet måste man så klart inte grilla – det går lika bra i en stekpanna.

» Här hittar du fler recept på god fredagsmat

Flankstek i pitabröd med kikärtsdressing, mango och avocado

För: 4 personer

Flankstek i pitabröd med kikärtsdressing, mango och avocado

Grillad flankstek:

800g flankstek
1 citron
1 lime
salt, peppar

Kikärtsdressing:

1 dl kallpressad rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 dl kokta kikärtor
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar

Tillbehör:

1 mango
2 avocado
1/2 rödlök
8 pitabröd
35g machésallad

  • Pressa saften från en citron och en lime i en påse. Skölj och torka av köttet. Salta och peppra runt om och lägg ner köttet i påsen. Låt ligga i kylen ett par timmar. Ta ut köttet en timme innan tillagning så det inte är kallt när det hamnar på grillen.
  • Häll oljan i en skål och pressa i vitlöksklyftan. Kör i micron i 30 sekunder. Mixa kikärtorna tillsammans med olja och kikärtor. Ha eventuellt i mer olja om den blir för trögflytande. Smaka av med salt och peppar.
  • Skala mango, avocado och lök och skär till klyftor.
  • Grilla köttet och låt det vila under folie i några minuter. Skär det sedan till smala skivor. Värm pitabröden på grillen och öppna dem sedan upptill.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.