Flanksteks-sandwich med bea och klyftpotatis

Typisk fredagsmat

Blir du som jag, ibland lite extra insnöad på någon särskild ingrediens? För tillfället är jag såld på flankstek. Denna fenomenala lilla styckningsdetalj som för några år sedan var rätt okänd, tar idag istället nästan tar slut i butik under sommaren. Flanksteken är platt… och egentligen inte så liten. Jag brukar köpa en lite större flankstek och dela till två eller tre mindre bitar och på så vis sprida ut det till fler middagar.

Denna flanksteks-sandwich med bea och klyftpotatis lagade jag på landet. Solen sken och det var en typisk kväll där man bara vill äta ute och njuta av våren. Flankstek är ju perfekt för grillen, och eftersom vi ville ha något enkelt och gott – med lite fredagsfeeling, landade vi i denna goda maträtt.

Grillad flankstek

Madeleine Landley röker matFlankstek gör sig bäst tunt skivad. Först tillagar man den – vilket är svårt att misslyckas med eftersom flanksteken är platt och jämntjock vilket gör att den blir väldigt jämnt tillagad. Självklart blir ändbitarna tillagade lite snabbare, men det går ju inte att komma ifrån. När flanksteken är tillagad – vid ungefär 56-58 grader i innertemperatur, då wrappar man hela biten i aluminiumfolie och låter den vila. När kött och köttsaft fått mysa ihop sig där inne i folien skivar man flanken och serverar. Ta också gärna på köttsaften som sipprar ut när du skär köttet och slå det över maten – där finns massor av smak. Med nästan alla köttbitar brukar jag först brassa på det på en högre temperatur för att få yta och sedan låta den gå klart på lite lägre temperatur.

Grillar du köttet kan du uppnå detta genom att bara ha kol eller ved i ena änden av grillen och på så vis bygga upp temperaturzoner. Lägg först köttet över kolen, flytta det sedan åt sidan så det får en mer indirekt värme.

Till denna steak-sandwich blev det enkla tillbehör som inte kräver någon särskild tillagning. Det krävs egentligen bara lite hackning. Det enda som behöver tillagas är klyftpotatisen. Denna kan man slänga in i ugnen medan köttet tillagas. Jag kör med färdig bearnaisesås som man köper, men självklart kan man slå sin egen bea.

» Här hittar du fler recept med flankstek

Flanksteks-sandwich med bea och klyftpotatis

Flanksteks-sandwich med bea och klyftpotatis

För: 4 personer

Klyftpotatis:

800g fast potatis
olja/smör
salt, lökpulver

Flankburgare:

400-500g flankstek
1 röd chilifrukt
1 silverlök
8 skivor surdegsbröd eller levain
8 salladsblad, ex romansallad eller gemsallad
1 näve babyplommontomater
1 burk bearnaisesås
srirachasås
grillsås

  • Gnugga potatisarna rena och skär dem till klyftor. Fördela ut dem i en ugnssäker form, ringla över lite olja eller smör och krydda med salt och lökpulver. Ställ in i cirka 30 minuter i 200°C på varmluft eller 225°C på över- och undervärme. Känn med en tandpetare att de är klara. Vänd gärna runt potatisklyftorna efter halva tiden.
  • Lägg fram flanksteken en timme innan grillning så den rumstempereras. Lägg flanksteken på grillen och pensla med grillsås och dra över salt och peppar. Låt den först gå lite varmare så den får yta på båda sidor och sedan gå klart på lägre värme. Grilla till den nått en innertemperatur på cirka 56-58 grader i mitten. Lägg flanksteken i aluminiumfolie och låt den vila i 10-15 minuter. Skär sedan till skivor.
  • Skiva chilifrukten och finhacka silverlöken. Skiva brödet och dra på lite olja eller smör på båda sidor. Stek eller grilla brödet så det får lite yta.
  • Lägg salladen på ena brödet, strössla över hackad silverlök, lägg på köttet dra över ett extra varv salt och peppar. Ringla ut bearnaisesås, srirachasås och grillsås och strössla över chili. Servera med halverade plommontomater att mumsa på samt klyftpotatisen och extra bearnaise att dippa i.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.