Detta är ett reklamsamarbete med Wine Team.

Flanksteksburgare med tryffelmajjo och stekt svamp

Rödvin till grillat

Går grillen varm även hos dig? Att grilla är gott, härligt och ger den där riktiga sommarkänslan. En stor del av året står vi inomhus och grejar vid spisen, så det finns väl då knappast något bättre än att få komma ut och laga mat? Direkt när vi hade byggt vår terass byggde vi också ett utekök med diskbänk, ett litet kylskåp, rinnande vatten, kokplattor, en rök och så klart den obligatoriska grillen. Att laga mat utomhus är det bästa jag vet, och med den lilla kylen slipper man också springa in och ut ur huset hela tiden för att hämta saker. Vi lagar mat utomhus så mycket det bara går, för säsongen är kort och snart står man där inne och grejar i mörkret igen.

Perfekt till tryffelmajonnäs

En god och enkel sommarätt att laga till kvällen är dessa flanksteksburgare med tryffelmajjo och stekt svamp. Att göra egen majonnäs är faktiskt inte alls svårt. Man behöver bara vinäger, senap, ägg, olja och en mixerstav. Oljan slår man på i en liten stråle medan man mixar och sedan är det klart. För att få fram den sista smaken brukar jag ha i en lite nypa salt också.

Jag smaksätter denna majonnäs med olja med tryffelsmak, men har man tillgång till riktigt tryffel kan man så klart ta det istället (tryffelns smak är dock inte fettlöslig så färsk tryffel är bäst att bara strö ovanpå i så fall). Är man av den mer bekväma sorten kan man bara röra ihop köpe-majonnäs med tryffeloljan. Det går ju det med. Ta gärna en neutral olja när du gör majonnäsen. Raffinerad olja har en mer neutral smak än kallpressad. Jag brukar ta solrosolja, svensk rapsolja eller någon annan varmpressad olja.

Grilla med Grillo

Till dessa burgare serverar jag det röda, ekologiska vinet Grillo från Italien. Det här är ett smakrikt och kryddigt vin som görs av druvorna nero d’avola och merlot. Vinet passar bra till buffé- och plockmat, antipasti, olika kötträtter och grillat. Jag tycker också att det funkar fint till mat med lite hetta, exempelvis en ajvar med lite sambal oelek i.

Grillo har en nyanserad, syltig och fruktig smak med inslag av vanilj, smörkola, mörka bär, russin, sötlakrits och örter. Vinet är medelfylligt och tanninerna medelhöga. Jag gillar framför allt den syltiga tonen som gifter sig fint med ost och chark, och som i denna rätt – sältan i köttet och fettet i majonnäsen. Vinet är både ekologiskt och veganskt och har tilldelats bronsmedalj i Decanter World Wine Award 2021.

Grillo 72977

Om vinet:

Grillo (72977) 89:-
Alkoholhalt: 14% | Druvor: Nero d’Avola & Merlot
Sockerhalt: 0,8g/100ml | Ursprung: Italien
Passar till: Fläskkött, nötkött, lammkött, pasta, charkuterier och ost

9 av 128 av 127 av 12
FruktsyraFyllighetSträvhet

Flanksteksburgare med tryffelmajjo och stekt svamp

Flanksteksburgare med tryffelmajjo och stekt svamp

För: 4 personer

Tryffelmajjo:

1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk olja med tryffelsmak
2 dl neutral olja, ex solrosolja
1 nypa salt

Smörstekt svamp:

150g shiitake eller skogschampinjoner
smör att steka i
salt, svartpeppar

Grillad flankstek:

500g flankstek
1/2 citron
salt, svartpeppar

Tillbehör:

1/2 silverlök eller gul lök
4 hamburgerbröd, gärna med surdeg
1 påse machésallad
1 stor tomat

  • Mixa ägg, dijonsenap, vitvinsvinäger och olja med tryffelsmak i en hög mixerskål. Tillsätt oljan, lite i taget i en smal stråle, under fortsatt mixning. Smaka av majonnäsen med lite salt. Ställ majonnäsen svalt fram tills servering.
  • Gnugga svampen ren och skär den till avlånga bitar. Smält smör i en stekpanna och lägg i svampen. Stekt tills den mjuknat och fått lite yta. Pudra över lite salt och peppar.
  • Ta fram flanksteken en timma innan den ska grillas, pressa över citronsaft och salta på båda sidor. Grilla flanken hel till en innertemperatur på cirka 54–56°C. Låt vila i 10–15 i folie. Skär flanken över fiberriktningen i så tunna skivor du bara kan – gärna rostbiffstunt.
  • Finhacka löken. Klicka på tryffelmajjon på hamburgenbröden. Lägg på sallad och tomatskivor. Lägg på svampen, skivor av flankstek och avsluta med att strö över lök.

Receptet på flanksteksburgare med tryffelmajjo och stekt svamp är ett reklamsamarbete med Wine Team.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.