Fläskfilé i ugn med senap, kantareller och potatiskaka

Ett recept som passar till hösten

Om någon skulle fråga mig vilken typ av mat jag tycker allra bäst om är skulle mitt svar troligtvis bli höstmat. Jag gillar den rustika stilen – den lite värmande och hemtrevliga känslan. Jag gillar också alla de råvaror som hösten bjuder på i form av rotsaker, svamp och äpplen.

Mat som kan förberedas

KantarellerFläskfilé i ugn med senap, kantareller och potatiskaka är en höstig maträtt som passar fint att laga när man vill ta tillvara på skogens nyplockade kantareller. Tack vare att den är relativt lätt att laga, och funkar att göra till många är det en bra bjudrätt. Potatiskaka och topping kan man gott göra i förväg och värma på.

Den ugnslagade fläskfilén är naturligtvis godast när den inte behöver värmas på. Å andra sidan är det perfekt när maten lagar sig själv i ugnen under tiden man gör annat. Vill du ändå värma på köttet bör du köra det till en lägre innertemperatur så det inte riskerar att bli torrt.

Man kan också göra en ”reverse sear” vilket innebär att man först lagar köttet i ugn och sedan steker på det. Även i detta fall ska köttet upp i en lägre innertemperatur när det är i ugnen – runt 55°C. Stek klart köttet med termometern i och glöm inte att låta det vila innan det skivas upp. Ska du bjuda dina gäster på detta, och ni blir fler, är bara att dubbla receptet. Självklart kan gelén bytas mot den sort man själv föredrar. Har du tillgång till kantareller eller annan svamp – för man kan ju byta kantarellerna mot exempelvis shiitake, ostronskivling eller skogschampinjoner – passar denna maträtt även fint att bjuda på till nyårsafton. Den är ju trots allt både enkel och festlig.

Vintips till maten

Till maten passar ett rött vin med mycket smak och medelfyllig kropp. Tack vare rosmarin och den feta bearnaisesåsen kan man gott välja en syrah som med sina rökiga och peppriga toner kan möta upp matens smaker och strukturer. Serverar du maten utan bearnaise och istället gör en sky eller en portvinssås passar ett smakrikt och följsamt vin, exempelvis av druvan barbera.

» Här hittar du fler goda höstrecept

Fläskfilé i ugn med senap, kantareller och potatiskaka

För: 4 personer

Fläskfilé i ugn med senap, kantareller och potatiskaka

Potatiskaka:

1 kg mjölig potatis
150g fetaost
salt, peppar, lökpulver
4 dl vispgrädde

Topping:

400g färska kantareller
25g smör
salt, peppar
1 paket bacon
8 bitar soltorkade tomater
2 msk hackad, färsk rosmarin
1 tsk skånsk senap
1 msk rapsolja
2 msk vatten
1 tsk balsamvinäger

Fläskfilé i ugn:

600-700g fläskfilé
salt, peppar, lökpulver
3 msk skånsk senap

Tillbehör:

4 morötter
1 burk bearnaisesås
svartvinbärsgelé

  • Skala och skiva potatisen tunt. Fördela ut ett lager skivad potatis i en ugnsfast form. Salta, peppra och pudra över lite lökpulver. Fördela ut ett lager smulad fetaost. Fortsätt med ett lager potatis, kryddor, fetaost och avsluta med ett lager potatis överst. Slå över grädden och platta till allt ordentligt – se till att grädden inte går hela vägen upp, då bubblar det över i ugnen. Cirka två tredjedelar av höjden räcker. Grädda potatiskakan i 225°C på över- och undervärme eller 200°C i varmluftsugn i 40-50 minuter. Lägg över ett lager aluminiumfolie efter halva tiden så blir den inte bränd.
  • Stek kantarellerna i torr stekpanna tills vätskan försvunnit. Ha sedan ner en klick smör och smaka av med salt och peppar. Ös över i en skål. Stek baconet och låt det svalna. Skär det sedan till strimlor. Strimla de soltorkade tomaterna. Rör ihop skånsk senap, olja, vatten och balsamvinäger med hackad rosmarin. Blanda med svamp, bacon och soltorkade tomater. Portionera ut över köttet vid servering.
  • Ansa fläskfilén från bindväv. Hetta upp en stekpanna riktigt hett, gärna med baconfettet kvar – ha annars i en klick smör och ha ner fläskfilén hel. Stek den hastigt runt om så den får fin yta. Lyft över köttet i en ugnsfast form och pensla runt om med skånsk senap. Salta och peppra. Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet och låt den stekas klart i 150°C på över- och undervärme i vanlig ugn eller på 125°C med varmluft tills köttet fått en innertemperatur om 62 grader. Svep in fläskfilén i aluminiumfolie och låt den vila 10 minuter innan du skivar upp köttet i cirka 1,5 cm tjocka skivor.
  • Gnugga morötterna rena och skär dem till stavar. Koka i 3-5 minuter i saltat vatten. Servera med bearnaisesås och svartvinbärsgelé. Ringla gärna lite smör över morötterna.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.