Fläskfilé med citroncreme och stekt sallad

Recept på grillad fläskfilé

Fläskkött passar riktigt bra med syrliga och söta smaker. Några exempel? Ja, äpple, mango och olika citrusfrukter är utmärkta, men bara fantasin sätter gränser. I detta recept på fläskfilé med citroncreme och stekt sallad, som för övrigt hamnade på grillen en ljummen sensommarkväll, har fläskfilén fått sällskap av en sval citruscreme och härliga grönsaker. Det blir helt enkelt en härlig sommarrätt som passar utmärkt att laga på grillen och avnjuta i kvällssolen.

Enkel sommarmat

Grönsakerna behåller sin spänst och knaprighet när man steker på dem snabbt, och tack vare solrosfröna får man i sig lite extra nyttiga fetter och vitaminer samt en fin crunch. Det behöver inte vara knepigare än så. Tänk på att inte grilla köttet för länge så det blir torrt och tråkigt.

Väljer man svensk fläskfilé behöver man inte oroa sig för att köttet ska innehålla bakterier eller att djuret har fått i sig en massa onödig antibiotika. Jag har ätit råbiff på svenskt griskött utan några som helst problem, så att tillaga köttet lite kortare så det får en rosa kärna, eller till och med är rosa över hela ytan, är inga problem.

» Fler recept med fläskfilé hittar du här

CitroncremeStekt sallad

Fläskfilé med citroncreme och stekt sallad

För: 4 personer

Fläskfilé med citroncreme och stekt sallad

Grillad fläskfilé:

2 fläskfiléer (ca 900g)
valfri marinad

Stekt sallad:

1 vitlöksklyfta
1 knippe rädisor
1 rött äpple
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar

1 vitlöksklyfta
1 broccolihuvud (250g)
1/2 kruka sallad (ex kaskadsallad)
1 dl solrosfrön
2 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger

Citroncreme:

2 dl creme fraiche (34%)
1/2 citron
1 msk honung
salt, peppar

1. Ansa fläskfiléerna och lägg den med marinaden i en påse under ett par timmar. Ta gärna fram köttet en timme innan tillagning.

2. Fräs upp smör och vitlök i en stekpanna. Ha ner halverade rädisor och tärnat äpple och stek på mediumvärme i cirka 10 minuter tillsammans med äppelcidervinäger och kryddor. Ställ åt sidan och låt svalna.

3. Koka upp vatten med pressad vitlök, salt och peppar. Dela broccolin till mindre träd och koka den cirka 5 minuter.

4. Lägg ut sallad på ett stort uppläggningsfat. Fördela ut broccoli, stekta rädisor och äpple samt solrosfrön. Ringa olja och vinäger över och salta och peppra.

5. Pressa saften från en halv citron i en skål. Rör ihop med honung, salt och peppar. Vänd ner creme fraichen och rör ihop. Smaka eventuellt av med mer salt och ställ sedan såsen svalt.

6. Grilla eller stek fläskfiléerna hela. Lämplig innertemperatur för fläskfilé hittar du här. Låt köttet vila under folie och skiva sedan upp. Servera med hickorysås till.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.