Fläskfilémedaljonger med creme fraiche, oliver och smörgåskrasse

Bästa maträtten med fläskfilé

Jag minns fortfarande när jag åt dessa fläskfilémedaljonger med creme fraiche, oliver och smörgåskrasse första gången. Min pappa och mamma hade nyligen träffats (inte min biologiska pappa alltså) och pappa skulle bjuda på middag. På mammas vita finporslin med stora rosa blommor la han upp den här tjusiga rätten, medan resten av familjen med viss nyfikenhet undrade vad det var för lustiga små vita torn han hade ställt upp.

De vita tornen visade sig vara små högar av ris han hade format genom att fylla tekoppar och vända upp och ner på. Till det strösslade han ut oliver, världens godaste sås på creme fraiche och vermouth samt fläskfilémedaljonger.

Fläskfilémedaljonger i krämig sås med vermouth, oliver och krasse samt pasta Lättlagat till fest och nyår

Jag som är uppväxt på falukorv och fiskpinnar tyckte det här var rena rama delikatessen. Vilken fest! Idag är fläskfilé med creme fraiche, oliver och smörgåskrasse fortfarande min älsklingsrätt, och självklart ska den ha en plats i bloggen. Idag serverar jag den antingen med kokt jasminris, kokta röda linser eller pressad potatis. Sambon äter den helst med pasta till (som på bilden intill). Men, man gör förstås som man vill.

Krämigt, enkelt och gott

Obligatoriskt är i alla fall de skivade oliverna och såsen med vermouth som man bara vill bada i. Servera denna enkla men goda middag när det är fest. Eller varför inte som nyårsmiddag? Den här goda rätten är beviset på att alla rätter med fläskfilé inte är trista. Tänk också på att inte steka köttet för länge så det blir torrt. Välj gärna svensk fläskfilé så kan du ha en råare kärna på köttet. Spana gärna in vintipset till maten som du hittar under receptet.

» Fler goda recept till nyårsfesten hittar du här.

Fläskfilémedaljonger med creme fraiche, oliver och smörgåskrasse

För: 4 personer

Fläskfilémedaljonger med creme fraiche, oliver och smörgåskrasse

600g fläskfilé
1 vitlöksklyfta
1 dl torr vermouth
1 tsk soja
1 grönsaksbuljontärning
5 dl creme fraiche
2 askar smörgåskrasse
salt, peppar, torkad oregano
2 dl skivade gröna oliver

Tillbehör:

jasminris för 4 personer alternativt 3 dl röda linser eller 700g potatis

  • Ansa fläskfilén och skär den till ca 1,5 centimeter tjocka skivor. Värm en stekpanna och ha i smör och pressad vitlök – akta så vitlöken inte bränns och blir besk. Stek köttet på båda sidorna så det får yta.
  • Lyft ur köttet ur stekpannan och häll vermouth och soja i stekpannan. Låt det puttra ihop med stekskyn och en nersmulad buljongtärning. Rör i crème fraiche med en visp och klipp sedan i krassen. Smaka av med kryddor och låt puttra ihop på lång värme i cirka 5 minuter. Lägg tillbaka köttet i såsen i pannan.
  • Dela oliverna i tre skivor och ös ner i pannan. Servera med små kullar av ris, kokta röda linser, pressad potatis eller pasta.

Fläskfilémedaljonger med creme fraiche, oliver och smörgåskrasse

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.