Fläskfilé i ugn med gräddsås, champinjoner och potatis

Enkel middag att bjuda på till helgen

Rätt som det är kommer riktigt smarriga recept till. Nästan lite av en slump. I vintras hade vi min sambos syster på besök ute på landstället. Då bestämde jag att vi skulle handla med fläskfilé som kunde svängas ihop i ugnen. Det hela blev en festlig husmansrätt med massor av god smak. Den är faktiskt himla enkel att laga också.

Vill man så kan man naturligtvis laga hela rätten i ugnen, utan att steka något innan. Men jag ska berätta varför jag inte gör det. Först och främst gillar jag när saker har sin individuella smak. Därför stekar jag lök, bacon och champinjoner i en stekpanna innan de strösslas över köttet. Köttet i sin tur tycker jag absolut ska stekas hastigt och riktigt varmt innan – oavsett – så man får den där fina ytan och goda maillardeffekten. Det som sedan sker i ugnen är bara att köttet lagas klart och att grädden tjocknar och binder sig med majsstärkelsen.

Mat som kan förberedas

Genom att göra på detta vis får man bra kontroll på tillagningen – och man kan förbereda på ett mer kontrollerat sätt. Ska man exempelvis ha gäster är det bara att göra allt förutom att ställa in formen i ugnen. Kött och allt det stekta kan man preppa och grädden kan man ha ihopvispad med majsstärkelsen och kryddorna i en kanna i kylen. Sedan är det bara att slå på grädden och ställa in allt i ugnen (häller man på grädden innan och låter den stå länge kan baconet bli saggigt).

Man kan som sagt göra allt i ugnen, men det man då tappar kontrollen över är knaprigheten på baconet, att champinjonerna släpper sin vätska i grädden samt att köttet inte får yta och kan bli överlagat. Jag gillar som sagt också att inte allt tar smak av champinjonerna och baconet, vilket det kan göra om allt tillagas i samband med grädden.

Så, nu när vi utvärderat det, när kan man då servera denna rätt? Jag tycker som sagt att detta är en lättlagad helgrätt som passar fint att bjuda på. Det hela blir också väldigt enkelt eftersom man inte behöver göra någon tjusig uppläggning utan kan ställa fram allt på bordet och låta gästerna ta själva. Till det hela serverar jag kokt potatis samt en sallad bestående av romansallad, tomat och gurka. Till salladen blir det gott med lite äppelcidervinäger. Man kan också servera den med kokt pasta eller ris.

» Här hittar du fler festliga recept

Fläskfilé i ugn med gräddsås, champinjoner och potatis

För: 4 personer

Fläskfilé i ugn med gräddsås, champinjoner och potatis

Fläskfilé med gräddsås och champinjoner:

1 gula lökar
350g små färska champinjoner
1 paket bacon
8 bitar soltorkade tomater i olja
800g fläskfilé eller fläskytterfilé
5 dl grädde
2 tsk majsstärkelse
1 tsk äppelcidervinäger
0,5 dl hackad färsk persilja

Tillbehör:

1 kg fast potatis
romansallad, tomat, gurka
äppelcidervinäger

  • Hacka löken till stora bitar och stek den på medelvärme i smör tills den mjuknat. Ös över i en skål.
  • Gnugga champinjonerna rena och skär dem till kvartar. Stek i en torr panna och ha ner en klick smör på slutet när de börjar torka till. Smaka av med salt och peppar. Ha ner i skålen med den stekta löken.
  • Stek baconet och lyft ur det ur stekpannan innan det är helt färdigt (annars blir det för knaprigt i ugnen). Låt det svalna och skär det sedan till strimlor. Blanda med löken och champinjonerna samt strimlade, soltorkade tomater.
  • Skiva fläskfilén eller fläskytterfilén till 1,5 centimeter tjocka skivor. Stek dem hastigt på båda sidor i en riktigt het panna i baconfettet.
  • Rada upp köttet snyggt i en ugnssäker form. Fördela ut allt innehåll från skålen över köttet och runt om. Blanda grädde, majsstärkelse och äppelcidervinäger i en skål och slå det över köttet. Ställ in allt i ugnen i 225°C på undervärme i cirka 20-25 minuter. Alla ugnar beter sig olika så kontrollera att grädden tjocknat och att köttet är lagom till belåtenhet (genom att kontrollera temperaturen). Lägg över ett lager aluminiumfolie om det börjar bli bränt på toppen. Hacka persiljan och strössla över.
  • Servera med kokt potatis och sallad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.