Fläskfilégratäng med bacon i ugn

Gratäng till vardag och helg

Gratäng är den perfekta vardagsmaten. Varför? Det är enkelt att laga. Det kräver sällan fler tillagningskärl. Dessutom smakar den bara bättre om den lagas dagen innan eftersom smakerna kommer bättre till sin rätt då. När gratängen står i ugnen kan man göra annat, som att duka eller diska av. Perfekt.

Klassisk mat med fläskfilé

En klassiker när det kommer till gratänger är en fläskfilégratäng med bacon i ugn. Det här är en smakrik gratäng som fylls med fläskfilé, bacon, lök och champinjoner. Det är en härlig kombination av smaker som verkligen passar bra ihop. Eftersom den även är lite festllig passar den både till vardag och helg, såväl som till fest och buffé.

Så gör du godaste fläskfilégratängen

Några tips på vägen; Tänk på att bryna fläskfilén hastigt i pannan. Steker man den för länge blir den torr och tråkig – så bara snabbt ner och vända i en riktigt het panna. Genom att bryna fläskfilén får den god smak tack vare maillardeffekten som också ger den fina ytan. Köttsaft-smak är inget kul i vare sig gratänger eller grytor. Det är därför man bryner innan.

Även bacon och lök blir bäst om de steks innan. På så vid blir inte baconet sladdrigt i ugnen. Lök blir alltid bäst om den stekts innan eftersom det annars blir en rå löksmak som tar över hela gratängen. Det är också hemligheten till den allra godaste Janssons Frestelsen.

» Fler goda recept på gratäng hittar du här

Fläskfilégratäng med bacon i ugn

För: 6-8 personer

Fläskfilégratäng med bacon i ugn

2 paket bacon
600g fläskfilé
1 stor gul lök
1 röd paprika
1 burk hela champinjoner
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
4 ägg
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, oregano
3 dl riven ost riven ost
hackad fryst persilja
chiliflakes

1. Hacka baconet och stek i stekpanna. Skiva fläskfilén i centimetertjocka skivor och bryn hastigt runt om i baconfettet.

2. Hacka gul lök och paprika. Stek sakta till det mjuknat. Slå vattnet av champinjonerna.

3. Varva fläskfilé, bacon, lök och paprika samt champinjoner i en smörad gratängform.

4. Vispa samman creme fraiche, grädde, ägg, pressad vitlök och kryddor. Ställ in gratängen i 225°C i cirka 45-50 minuter eller till den stelnat. Tag ut gratängen när det är 10 minuter kvar och strössla över riven ost. Avsluta med att strössla över persilja och chiliflakes innan servering. Servera exempelvis med ris eller potatis.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.