Krämig pasta med fläskfilé, svamp och soltorkade tomater

Ett recept på pasta till världspastadagen

Idag är det Världspastadagen. Förutom att betona den gastronomiska mångsidigheten med pasta, är syftet att kommunicera det faktum att pasta äts på alla fem kontinenter i världen – det är en global föda. Världspastadagen är för övrigt den 25 oktober varje år.

Själv äter jag inte pasta särskilt ofta, men när jag väl gör det smakar det så gudomligt gott. Jag älskar pasta och skulle kunna leva på det, men eftersom brallorna har en tendens att bli lite för tajta av för mycket pasta får man välja de tillfällena lite mer noggrannt.

Vitlöksbröd

Krämig fläskfilépasta med medelhavssmaker

Lättlagad pasta med svamp

Den här pastan är lätt att göra och har en klassisk touch. Champinjoner går bra att använda om man inte tillgång till blandsvamp. Använder man sig av blandsvamp bör den dock stekas på innan så att vätskan försvinner, annars kommer hela pastan att bara smaka svamp. Servera förslagsvis med hemmagjorda, rustika vitlöksbröd – hur gott som helst! Serranoskinka och kapris kan uteslutas om man tycker det bli för många ingredienser, men de är väldigt goda att ha till.

Här hittar du ännu fler pastarecept, om inte just detta föll dig i smaken.

Krämig pasta med fläskfilé, svamp och soltorkade tomater

För: 4 personer

Krämig pasta med fläskfilé, svamp och soltorkade tomater

600g fläskfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200g färsk blandsvamp eller skogschampinjoner
2 dl vitt vin
1 röd paprika
80g serranoskinka
10 bitar soltorkade tomater
1 kruka basilika
1 citron (skal)
0,5 dl kapris
1 dl solrosfrön
5 dl vispgrädde

500g pasta (ex penne eller rigatini)
tryffelolja

1. Ansa fläskfilén och skär den till mindre bitar. Bryn den sedan i en stekpanna på hög värme. När köttet fått yta, sänk värmen, ha ner hackad gul lök, vitlök och svamp i pannan.

2. Låt löken mjukna och svampen få yta. Ha därefter ner strimlad paprika, serranoskinka och soltorkade tomater. Låt det puttra upp och slå sedan på vitt vin.

3. Strimla basilika och strössla över. Riv över citronskal samt rör ner kapris och solrosfrön. Slå sedan på grädden.

4. Låt såsen puttra ihop under tiden som pastan kokas. Slå av vattnet från pastan och blanda ner pastan i såsen. Servera med några stänk tryffelolja och vitlöksbröd.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.