Ett recept på pasta till världspastadagen
Idag är det Världspastadagen. Förutom att betona den gastronomiska mångsidigheten med pasta, är syftet att kommunicera det faktum att pasta äts på alla fem kontinenter i världen – det är en global föda. Världspastadagen är för övrigt den 25 oktober varje år.
Själv äter jag inte pasta särskilt ofta, men när jag väl gör det smakar det så gudomligt gott. Jag älskar pasta och skulle kunna leva på det, men eftersom brallorna har en tendens att bli lite för tajta av för mycket pasta får man välja de tillfällena lite mer noggrannt.
Lättlagad pasta med svamp
Den här pastan är lätt att göra och har en klassisk touch. Champinjoner går bra att använda om man inte tillgång till blandsvamp. Använder man sig av blandsvamp bör den dock stekas på innan så att vätskan försvinner, annars kommer hela pastan att bara smaka svamp. Servera förslagsvis med hemmagjorda, rustika vitlöksbröd – hur gott som helst! Serranoskinka och kapris kan uteslutas om man tycker det bli för många ingredienser, men de är väldigt goda att ha till.
Här hittar du ännu fler pastarecept, om inte just detta föll dig i smaken.
Krämig pasta med fläskfilé, svamp och soltorkade tomater
600g fläskfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200g färsk blandsvamp eller skogschampinjoner
2 dl vitt vin
1 röd paprika
80g serranoskinka
10 bitar soltorkade tomater
1 kruka basilika
1 citron (skal)
0,5 dl kapris
1 dl solrosfrön
5 dl vispgrädde
500g pasta (ex penne eller rigatini)
tryffelolja
1. Ansa fläskfilén och skär den till mindre bitar. Bryn den sedan i en stekpanna på hög värme. När köttet fått yta, sänk värmen, ha ner hackad gul lök, vitlök och svamp i pannan.
2. Låt löken mjukna och svampen få yta. Ha därefter ner strimlad paprika, serranoskinka och soltorkade tomater. Låt det puttra upp och slå sedan på vitt vin.
3. Strimla basilika och strössla över. Riv över citronskal samt rör ner kapris och solrosfrön. Slå sedan på grädden.
4. Låt såsen puttra ihop under tiden som pastan kokas. Slå av vattnet från pastan och blanda ner pastan i såsen. Servera med några stänk tryffelolja och vitlöksbröd.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Min och familjens favoritpasta. Så gott!
Hej igen:-)
Skrev till dig häromdagen med förslag om bjudmat där man inte behöver stå i köket hela kvällen, fick förslag på bland annat krämig fläskfilepasta, ett recept som låter mycket gott! Vad jag funderar på är om den går att förbereda, själva blandningen med köttet och sedan koka pastan när väl gästerna kommer och sedan blanda ihop? Fundera då mest på om Serranosskinkan ska blandas i precis när man äter eller om den kan blandas ner redan om man förebereder maten redan under förmiddagen?
Tack för snabbt svar förra gången!
MVH
Jeanette
Det här är en rätt som vinner på att man rör ihop pastan och såsen redan i grytan – då kan pastan dra i sig mer av smakerna. Jag skulle laga såsen innan, blanda ihop med pastan, och sedan värma på när gästerna kommer.
Bäst blir det om du drar av 1-2 minuter på pastans koktid samt steker köttet lite kortare. Då slipper du sladdrig pasta och torrt kött. Du kan eventuellt behöva slå i lite mer vätska när du värmer för att det inte ska bli för torrt – mjölk går bra.
Du skulle eventuellt kunna vänta med basilika, riven citron och serrano och ha på precis innan servering för lite festligare känsla. Strimla serrano och basilika och förvara i kylen så länge. Toppa sedan med det samt riven citron.
Håller tummarna att du får en trevlig kväll och att gästerna blir mätta och belåtna ;)