Fläskgryta med läckökorv och rotsaker

Enkel och snabblagad mat

En del tycker jag är helknäpp som går upp så tidigt på morgnarna som jag gör. Själv tycker jag det är kanon och anser att nattugglorna är precis lika knäppa. Sedan två år tillbaka började jag gå upp när jag vaknade. Oftast vaknar jag någon gång mellan fyra och fem på morgonen, och om jag ändå vaken kan jag lika gärna kliva upp. Det är visserligen väldigt mörkt den här tiden under vinterhalvåret, men det kan man lätt råda bot på med tända ljus och mysig musik.

Gryta med Läckökorv

Den här tiden på dygnet får jag väldigt mycket gjort. Det finns ju nämligen inga som ringer eller mailar, inga som för oljud eller vill prata med en. De här extra timmarna på dygnet är alltså guld värda. Som man säkert kan lista ut somnar jag ganska tidigt på kvällarna – jag behöver ju min skönhetssömn. Mellan nio och tio på kvällarna håller alltså ögonlocken på att trilla ner där jag sitter och glor i tv-soffan. Men vad gör det, jag gör ju ändå inget vettigt.

Rätt nyligen lästa jag en urklipp om hur vissa tidpunkter på natten var värda olika mycket. Exempelvis var timmarna innan midnatt värda två timmar vardera medan timmarna mellan 6-8 på morgonen var värda en kvart. Slutsatsen var i alla fall att den mest effektiva sömnen fick man om man sov mellan 21:00-5:00. Det tyckte jag lät perfekt eftersom det är precis vad jag gör.

Fläskgryta för Crock Pot

Hemmagjort äppelmos med mindre sockerPå tal om att sova och vara trött är det här en utmärkt gryta när man inte har överdrivet med ork utan bara vill svänga ihop middagen fort. Och med fort menar jag hur fort den går att tillreda, för själva kokningen är det som tar lite tid. Denna gryta lagas i en Crock Pot, men självklart kan man köra den i vanlig gryta på spisen och halvera koktiden.

Ta tillvara på julresterna

Fläskgryta med läckökorv, kål och rotsaker får en god och rökig smak tack vare Läckökorv som är en smakrik korv som röks över alspån. Det här är en favorit hemma hos oss vid jul, och eftersom jag fick en massa över i julas skivade jag upp den, frös in och kunde plocka fram lite när man var sugen. Eftersom jag ville ha lite mer fett och rökig smak på den här grytan var det bara att strimla upp och ha i. Det här är alltså ett smart sätt att ta tillvara julresterna på. Har man fått grönkål över kan man gott byta savojkålet i det.

» Servera med hemmagjort äppelmos så blir det smaskens.

Fläskgryta med läckökorv, kål och rotsaker

För: 8 personer
Tid: 4 timmar
Varmaste läget (II)

Fläskgryta med läckökorv och rotsaker

1,3 kg fläskkarré i bit
2 gula lökar
100g läckökorv
4 stora morötter
600g rotselleri
350g champinjoner
400g savojkål
5 dl rött vin
4 dl vatten
1 par kvistar färsk rosmarin
1 msk chiliflagor
2 msk torkad oregano
salt, peppar, vitlökspulver
0,5 dl majsstärkelse
0,5 dl äppelcidervinäger

1. Ansa och skär fläskkarrén till bitar. Hetta upp en panna med smör och bryn köttet i omgångar på hög temperatur. Ös över i Crock Poten.

2. Hacka löken. Gnugga champinjonerna rena och dela dem till kvartar. Fräs lök och champinjoner i smör och ös över i grytan.

3. Strimla läckökorv, skala och tärna morötter och rotselleri. Strimla savojkål och ha ner allt i Crock Poten. Slå på vin, vatten och ha ner kryddor. Blanda allt och kör sedan på högsta temperaturläget i 4 timmar.

4. Rör ner majsstärkelse och äppelcidervinäger innan servering. Servera med hemmagjort äppelmos.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.