Hickorypenslad fläskkotlett med halloumigratinerade jordärtskockor och primörpesto

Ibland får jag konstiga idéer. Förutom att jag varje kväll har försökt att få sambons haka att trilla till golvet av förvåning då middagen serveras (och lyckats varje gång) har jag nu bestämt mig för att tillaga halloumi på så många olika vis som det bara går. Tidigare har halloumin bara grillats eller stekts innan den hamnat på tallriken hemma hos oss. Är det så hos dig med?

Vill du ha lite klurigare varianter än gammal hederlig, stekt knarrost ska du kika här. På listan kan jag nu pricka av, halloumigratäng, panerad halloumi, och här – halloumigratinerat. Frågan är nu bara vad som kommer härnäst? Halloumisoppa?

Laga något annorlunda

Under tiden får du hålla till godo med den supergoda här rätten. Ett krux är att min sambo gillar verkligen inte jordärtskocka. Efter att ha läst i boken Matmolekyler att det tar ca 10 gånger att vänja barn vid viss mat, bestämde jag mig för att anpassa regeln på sambon. Förvånande nog tyckte han att det var gott. Nu har jag bara nio gånger kvar…

Fläskkotlett med halloumigratinerade jordärtskockor

För: 4 personer
Temperatur: 250°

Hickorypenslad fläskkotlett med halloumigratinerade jordärtskockor och primörpesto

Halloumigratinerade jordärtskockor:
8 stora jordärtkockor
1/2 citron
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
200g halloumi
salt, peppar

Primörpesto:
2 morötter
1/2 knippe grön sparris
2 msk olivolja
1 dl solrosfrön
2 msk hackad basilika
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Exotisk frukt:
1/2 färsk ananas
1 mango
1 kiwi

Fläskkotlett:
4 skivor fläskkotlett
2 msk hickorysås
2 tsk sambal oelek
salt, peppar

1. Skala och dela jordärtskockorna på längden. Koka i saltat vatten i ca 7 minuter. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsfast form. Häll av vattnet och lägg upp jordärtskockorna med snittytan uppåt. Rör ihop rivet citronskal med olivolja och pressad vitlök, och pensla på jordärtskockorna. riv halloumin över och gratinera sedan i 10-15 minuter i 250°.

2. Dela och koka primörerna i saltat vatten i 7 minuter. Häll av vattnet och ha ner i en mixer tillsammans med olivolja, solrosfrön, basilika och pressad vitlök. Kör till en slät smet och smaka sedan av med vinäger och kryddor.

3. Skala och skiva upp ananas, mango och kivi. Blanda ihop.

4. Skiva upp fläskkotletten och pensla med hickorysås och sambal oelek. Krydda och stek sedan i grillpanna.

Rekommenderat vin till fläskkotletten: Bonterra Chardonnay (nr 16632) – 135:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Gör något annorlunda med knarrosten och riv den över några jordärtskockor – här i form av fläskkotlett med halloumigratinerade jordärtskockor.