Fläskkotletter med ugnspytt och pepparrothttps://www.landleyskok.se/recept/flaskkotletter-med-ugnspytt-och-pepparrotcremecréme

Enkelt och gott med fläskkotlett

För mig är fläskkotletter riktigt 80-tal. Jag minns hur mamma lagade det när hon skulle göra något festligt, och som hon själv säger kunde man slå ihjäl en häst med dem. De var alltså stekta tills de i stort sett dammade i munnen. Men så gjorde man ofta på den tiden.

Jag måste ändå säga att jag gillar fläskkotlett, särskilt när man får den där härliga skysmaken som uppstår när man steker denna detalj. För mig är fläskkotlett en typisk råvara som passar när man vill göra något lite festligare på vardagen. Det är ett smakrikt och gott kött som det går att göra mycket med; steka eller grilla, laga hel i bit i ugnen, skiva till en wok eller banka ut och panera till en schnitzel.Jag tycker allra bäst om när kotletterna har benet kvar så de blir saftiga och smakrika. Benet skär man sedan bara bort när man stekt kotletterna.

Laga festligare husman

Dessa fläskkotletter med ugnspytt och pepparrotscréme är perfekt att laga när man vill ha lite festligare husman. Rätten är lättlagad eftersom såsen kan göras i förväg och rotsakerna tillagas i ugnen. Sedan är det bara att steka köttet i en massa smör och ösa med. Jag brukar steka fläskkotletter till en innertemperatur på 60°C. När man tagit ur dem ur pannan brukar de fortsätta stiga en eller två grader, och då blir de perfekta. Inga hästdödare här inte. Rödbetorna brukar jag förkoka eftersom de tar lite längre tid än de andra rotsakerna. Då bli de också saftiga och fina i ugnen utan att bli torra.

» Här hittar du fler recept på festligare vardagsmat

Fläskkotletter med ugnspytt och pepparrotscréme

Fläskkotletter med ugnspytt och pepparrotscréme

För: 4 personer

Rotsaker i ugn:

700g rödbetor
700g sötpotatis
700g rotselleri
olivolja
salt, peppar

Pepparrotcréme:

1 msk riven pepparrot
1,5 dl crème fraiche

Fläskkotletter:

smör att steka i
4 fläskkotletter med ben
salt, peppar, grillkrydda

Tillbehör:

citron

  • Skala och tärna rödbetorna i 2–3 cm stora bitar. Koka i saltat vatten i 10 minuter. Slå av vattnet. Skala och tärna sötpotatis och rotselleri i lika stora bitar som rödbetorna. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och ringla på lite olja. Lägg alla rotsakerna på plåten. Ringla över lite olja, salta och peppra. Ställ in plåten i 225°C i 45–50 minuter. Rör om efter halva tiden med en stekspade.
  • Riv pepparroten och rör ihop med crème fraiche. Smaka av med en nypa salt.
  • Smält smör i en stekpanna och stek fläskkotletterna på ganska hög värme så de får lite yta. dra sedan ner till medelvärme och låt dem gå klart till en innertemperatur på cirka 60°C. Salta köttet under stekningen men vänta med peppar och grillkrydda till sist så den inte blir besk i pannan.
  • Servera med en citronklyfta.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.