Fläskkött i gräddig curry med jordnötter, chutney och ris

God och enkel vardagsmat

Är det ändå inte lite märkligt hur man kan gå från att hata något till att älska det? Ja, det sägs ju att gränsen mellan kärlek och hat är tunn, så vem vet, kanske är det därför? En av de saker jag avskydde förut var gul curry. Jag tyckte att det luktade svett och smakade desto värre. Med tiden lärde jag mig att äta curry. Först började jag med röd curry, sedan grön, och nu till sist gul curry. Idag bara älskar jag curry och använder det dessutom som en liten hemlig ingrediens i många rätter som bara ska få en liten extra umamiknuff. I såna rätter ska bara vara så lite att man inte ens anar själva currysmaken – den ska bara ligga i bakgrunden och lyfta de andra smakerna. Det kan bara ett litet kryddmått i en gryta eller en dutt i basmatiriset.

I denna rätt bestående av fläskkött i gräddig curry med jordnötter, chutney och ris ska man i alla fall känna smaken av curryn ordentligt. Köttet jag använder är vanlig skinkstek som jag skär till bitar. Ju längre man låter köttet puttra, desto mörare blir det. Så här i efterhand skulle jag nog ha valt att strimla köttet, men bitar går bra det med.

Släng inte det gröna på purjon

PurjolökJag har också använt purjolök i denna rätt vilket bland annat beror på att jag odlat det under sommaren och nu behöver den tas hand om. Det blev ganska mycket så nu hamnar det purjo i lite allt möjligt. Ända in till mitten av december har jag låtit purjolöken stå kvar i landet under fiberduk, och det klarade den bra.

Purjolök har en god smak som gifter sig bra med curry – dessutom blir det fint med den gröna, strimlade delen på purjon i maten. Tänk alltså på att hela purjolöken går att använda! En del kastar det gröna, men det är ju lite som att hälla bort hälften av innehållet i mjölkpaketet på ren rutin vilket bara är dumt och slösaktigt. Vill man nu inte använda purjolök går det så klart bra att byta mot gammal hederlig gul lök.

Hur får man curry att smaka som bäst?

Något jag lärt mig med tiden, vartefter jag har lärt mig att äta curry, är att den smakar bäst när den värms upp och när den blandas med något fett. I denna rätt får curryn puttra ihop med grädden. Jag tycker också att curry blir extra god och blommar ut ordentligt i smaken om den får lite hjälp av sötma. Därför har jag också en halv tesked strösocker i denna gryta. Servera grytan med kokt basmatiris eller kokt potatis. Det går så såklart också bra med quinoa eller couscous.

» Här hittar du fler recept på god vardagsmat

Fläskkött i gräddig curry med jordnötter, chutney och ris

Fläskkött i gräddig curry med jordnötter, chutney och ris

För: 4 personer

1–1,2 kg skinkstek
smör + olja att steka i
1 gul lök
15 cm purjolök
3 vitlöksklyftor
3 dl vatten
5 dl grädde
2 tsk gul curry
1 krm rökt paprikapulver
0,5 tsk strösocker
salt, svartpeppar

Tillbehör:

4 portioner kokt basmatiris
mangochutney
jordnötter

  • Ansa skinksteken från hinnor och segt fett. Skär köttet i lagom munsbitar över fiberriktningen. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Salta och lägg över i en gryta. Mal över peppar på allt kött när det är brynt.
  • Hacka gul lök och strimla purjolök. Finhacka vitlök. Lägg allt i grytan med köttet, lägg i en smörklick och stek på knapp medeltemperatur tills löken mjuknat.
  • Slå på vatten och grädde. Rör i curry, rökt paprikapulver, strösocker, salt och peppar. Låt allt puttra under lock i 20 minuter. Smaka av om det behövs mer salt (curry brukar behöva en del salt). Rör ut lite majsstärkelse i kallt vatten och slå ner i brytan som som koka in, om du vill ha såsen tjockare.
  • Servera med kokt ris, mangochutney och jordnötter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.