Fläsklägg i Crock Pot med rotmos och pressgurka

Gott recept med fläsklägg

Fläsklägg är en prisvärd detalj som är otroligt gott och som ger mycket mat. Fläsklägg har dessutom en hel del insprängt fett vilket gör att köttet blir mört utan att bli torrt. I våras var jag på Scans slakteri i Linköping och fick lära mig stycka Rapsgris. Bakläggen jag använde till den här rätten kommer alltså inte helt oväntat från den styckningen.

Recept med rapsgris

Rapsgrisen lanserades som bekant 2012 av Scan. Grisarna får raps i fodret vilket ger en annan fettsammansättning där en större del vegetabiliskt fett förekommer. Jag som tänker mycket på vad jag får i mig tycker det är en fördel. Att köttet dessutom blir så sjukt mört gör att det både är trevligt att handskas med och kul att servera.

En rolig parentes är att min mamma alltid föredrar den vegetariska delen i middagen och ofta skuffa undan köttet. Den här gången påpekade hon flera gånger hur otroligt gott det var, att köttet var kanon – och så tog hon om. Det ser jag som ett gott tecken.

» Fler recept med rapsgris hittar du här

Röda vinbärLångkokta, grillade fläskläggRöd vinbärskompott

Klassisk husman

På den gamla goda tiden åt man fläsklägg med rotmos – något som låter rätt trist i mina öron. Med den här middagen ville jag därför ge den klassiska husmansrätten en ny uppdaterad touch. Till att börja med gjorde jag denna i en Nordic Cooker. Smidigt och utan en massa stök och bök – bara att ladda med råvaror och lämna för sig själv.

Läggen brukade man vanligtvis bara koka. Därefter kokade man kålrötterna i köttspadet och mosade dem. Jag väljer istället att grilla läggen efter kokningen så de får en knaprig och välsmakande yta. Just det knapriga blir kanongott – så var inte blyg med grillvärmen. Av det som blir över kan man göra pulled pork.

Rotmos med höstens skörd

Om man vill så kokar man palsternackan i det överblivna köttspadet. Dock tycker jag att det blir renare smaker om man kokar den i vatten. Spadet kan man trots allt använda till annat. Därefter får vita bönor ge konsistens, god smak och bra protein och kostfiber genom att mixas med palsternackan.

Hur smalt man vill ha det väljer man själv genom att röra i grädde eller mjölk i moset. När det kommer till vispgrädde använder jag uteslutande Arlas 40%-iga vispgrädde eftersom den inte är utspädd och tilltjockad med konsistensmedel – jämför innehållsförteckningarna får du se…

Fläsklägg i Crock Pot med rotmos och pressgurka

För: 4 personer
Tid: 7 timmar
Temperatur Nordic Cooker: III

Långkokta, grillade fläsklägg med röd vinbärskompott, rot- och bönmos och pressgurka

Långkokta fläsklägg:

2 kg fläsklägg
5 dl vitt vin
2 dl citronsaft
3 msk mangobalsamico
2 tsk sambal oelek
2 msk hickorysås (alt. 2 tsk liquid smoke)
1/2 kruka timjan
salt, peppar

Pressgurka:

1 gurka
5 dl vatten
0,5 dl äppelcidervinäger
1 msk socker
1 msk salt

Röd vinbärskompott:

8 dl röda, repade vinbär
0,5 dl strimlad citronmeliss
3 dl vatten
2 msk strösocker
2 msk majsmjöl
1 nypa salt

Rotmos med bönor:

1 kg stora palsternackor (5 stora)
400g stora vita bönor
1 dl vispgrädde eller mjölk
salt, peppar

  • Skölj läggen och ha ner i en slökokare eller kastrull. Slå på vitt vin, citronsaft och mangobalsamico. Rör ner sambal oelek och hickorysås, alternativt liquid smoke om du är glutenintolerant. Riv ner den färska timjanen och strössla ut. Salta och peppra. Kör i Crock Pot på högsta temperaturen i 7 timmar. Vänd lägget efter halva tiden.
  • Tunnskiva gurkan med kniv, på mandolin eller med en osthyvel. Koka upp vatten med äppelcidervinäger, socker och salt. Lägg gurkskivorna i en skål eller burk med lock och slå över vattnet. Låt svalna och stå under dagen.
  • Repa vinbären och ha ner i en kastrull tillsammans med vatten och strösocker. Låt puttra på medelvärme ca 30 minuter. Rör ut majsredningen i ytterligare 0,5 dl kallt vatten och ha ner i kastrullen, på så vis klumpar den sig inte. Strössla i strimlad citronmeliss och låt kompotten puttra ihop till den börjar bli simmig. Runda av med en nypa salt och låt sedan kompotten svalna i en skål eller burk.
  • Skala och dela palsternackorna till stora bitar. Koka i saltat vatten till de mjuknat (10-15 minuter). Slå av vattnet. Skölj stora vita bönor och ha ner i en mixer tillsammans med palsternackan. Kör till en slät smet. Rör i lite grädde vartefter till moset fått önskad konsistens. Smaka av med salt och lite peppar.
  • Lyft ut läggen ur grytan och grilla så de får knaprig yta.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.