Fläsklägg i tomatsås med bönor

Enkel och billig vardagsmat

Fläsklägg är verkligen en underskattad köttdetalj. Jag har säkert sagt det förr, men det är för att jag fortfarande tycker så. För det första så är den väldigt billig att köpa. För det andra så är den saftig och smakrik. Det är svårt att få ett fläsklägg att bli torrt.

Jag kör alltid fläsklägg i tryckkokare. Dels går det fort, men det är också helt luktfritt – i alla fall i den tryckkokaren jag har. Vid något tillfälle har jag hört en person säga att fläsklägget han kokade luktade väldigt starkt av gris. Troligtvis var det ornelukt har råkat ut för, vilket helt enkelt kan uppkomma av att det var en könsmogen hangris, eller att det funnits rester av detta hormon. Det hör till ovanligheterna att man råkar ut för griskött med ornelukt, men visst kan det hända. Det är inget fel på köttet, men det kan lukta väldigt mycket ”gris”.

Fläsklägg i tryckkokare

Tips mot ornelukt

Jag har själv aldrig råkat ut för ornelukt på något kött jag köpt, men för några år sedan bjöd en brasiliansk vän på fiejoada. Han tryckkokade grisköttet i en helt galen tryckkokare som både visslade, fräste och fick oss alla att undra om den skulle flyga i luften när som helst. Vid det tillfället var lukten som spreds i köket inte heller helt angenäm. Som sagt, det hör till ovanligheterna, men med en bra tryckkokare slipper man helt och håller den lukten.

Numera tryckkokar jag uteslutande i en tryckkokare från Crock-Pot. Crock-Pot Express heter den och är en kombinerad slökokare och tryckkokare. Den är helt ljudlös och släpper bara ut lite luft precis i början när den börjar bygga upp en övertryck. Med hjälp av en timer ställer man in hur länge den ska gå, samt med hur mycket tryck. När den gått klart går den över i varmhållning. Jag brukar starta den och sedan göra något annat. Sist gick jag ut och jobbade i trädgården. Hemma i stan har jag en tryckkokare som man ställer på en spisplatta. Den är också väldigt tyst, men man måste joja med temperaturen på plattam och man kan inte gå ifrån den. Möjligtvis om man har en spishäll som man kan ställa in hur länge den ska vara på.

Crock-Pot tryckkokare

Annorlunda recept med fläsklägg

Hur som helst. En sån där gammal tryckkokare som den brasilianska vännen hade hade jag aldrig vågat mig på. Men nu var det ju denna rätt jag skulle berätta om. Nämligen fläsklägg i tomatsås med bönor. Den här rätten är typisk husmanskost. Det blir en riktigt god och mustig gryta som jag serverar med ris, crème fraiche och saltrostade frön.

Jag har lagat mycket fläsklägg på sistone, vilket beror på att jag googlade fläsklägg recept här om dagen. De flesta träffarna jag fick upp var fläsklägg med rotmos. Det fick mig att undra om folk inte lagar något annat, och inte heller känner till hur mycket god man man kan laga med fläsklägg. Därför bestämde jag mig för att prova att laga en massa olika rätter med fläsklägg. Sedan dess, när vi handlar en gång i månaden, köper jag med mig två fläsklägg som jag lägger in i frysen och sedan lagar något gott och annorlunda av.

Typisk husmanskost som kan varieras

Denna rätt är som en gryta. Den kräver inte särskild många ingredienser och är superenkel att laga. Allt man behöver är lök, rimmat fläsklägg med svål och ben, selleri, krossade tomater och bönor, lite muscovadosocker för att runda av syra på de krossade tomaterna samt chili, timjan, salt och peppar. Ner med allt i tryckkokaren och tryck på start. 1,5 timme senare är det klart! Det fina med den här middagsrätten är också att den går att variera. V är två i hushållet men ändå lagar jag stora omgångar så man får rester. Första dagen åt vi grytan med ris till. Dag två ät vi den som tacos i tortillabröd med fetaost, crème fraiche, hackad rödlök, grön chili, ris. Tredje dagen åt vi den med pasta. Den passar också finfint med potatismos. Sån här smidig vardagsmat är det bästa jag vet. Att den dessutom är billig och lättlagad gör ju inte saken sämre.

» Här hittar du fler recept med fläsklägg

Fläsklägg i tomatsås med bönor

Fläsklägg i tomatsås med bönor

För: 6 personer

2 gula lökar
4 stjälkar blekselleri
1 röd chilifrukt
2 tetror/burkar krossade tomater (à 400g)
2 tetror/burkar blandade bönor (à 400g)
1 dl vatten
1 msk mörkt muscovadosocker
0,5 tsk torkad timjan
salt, peppar
1,3–1,4 kg rimmat fläsklägg

Tillbehör:

4 dl ris
crème fraiche
saltrostade frön (se länk ovan)

  • Grovhacka löken. Skiva sellerin och hacka chilin.
  • Ha ner allt i en tryckkokare tillsammans med krossade tomater och sköljda, blandade bönor (skölj ur tetrorna med 1 dl vatten och ha ner i grytan). Blanda i muscovadosocker och smula i timjan. Salta och peppra och blanda allt.
  • Skölj fläsklägget och lägg ner det mitt i grytan. Salta och peppra ett varv. Sätt på locket och kör tryckkokaren på högsta effekt i 1,5 timme.
  • Släpp ut trycket och låt grytan svalna lite. Ta sedan ur fläsklägget och plocka bort svål och ben. Dela köttet till lagom munsbitar och blanda ner i grytan. Servera med kokt ris och naturell crème fraiche.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.