Fläsklägg med mos och nötcrunch

Klassisk husman

Fläsklägg är en underskattad råvara som alldeles för få lagar nu för tiden. I dag ska det istället lagas finkött i form av filé medan de klassiska och smakrika detaljerna får på foten. För egen del kan jag inte ens komma ihåg när jag senast åt oxfilé. Jag tycker ärligt talat att filé är både ointressant och smaklöst kött. Å andra sidan är jag lite kärringen mot strömmen som inte vill göra som alla andra. Lagar alla Svenssons filé, då vill jag inte göra det.

Jag tycker också att man ska tänka till lite när man väljer kött – inte bara att det är svenskt, utan också att man väljer lite annorlunda detaljer för att ta tillvara på hela djuret. Tänk om alla bara handlade filé? Varje kossa och gris har ju bara en oxfilé, men de har däremot två eller fyra av andra detaljer – som lägg. Om vi som äter kött ska kunna göra det med gott samvete bör vi kanske också rannsaka vad för detaljer vi handlar med oss hem.

Svinn-smart mat

Fläsklägg i grytaFörutom svinn-aspekten är styckningsdetaljer med ben och fett mer smakrika. Det är ju trots allt fettet och benet som ger köttet smak, och gör det saftigt när det tillagas. Jag tycker definitivt det är coolare att bli bjuden vällagad, klassisk husman, snarare än att få tugga i sig en ointressant filé som vem som helst kan lyckas med. Det är ju faktiskt ingen vidare utmaning att laga filé.

Å andra sidan är det inte det minsta svårt att laga fläsklägg heller. Det är också billig mat! Detta recept på fläsklägg med mos och nötcrunch är lite som en make over på den klassiska rätten fläsklägg med rotmos. Till den brukar man oftast använda kålrot till rotmoset. Jag gör istället detta rotmos med potatis och lite morot. Det hela mosas, rörs ihop med mjölk och kryddor och blandas sedan med skivad purjolök. Det ger rotmoset textur, färg och god smak.

Gott med långkok

Själva fläskläggen kokar jag i 2,5 timme med vin och vatten samt en massa god kryddor. Jag har också i morötter, lök och grönkål som jag sedan silar av efter kokningen och blandar med hackade hasselnötter och persilja. På så vis tar man tillvara på hela rätten samtidigt som man adderar ytterligare smak och textur. Läggen trasar man – lite som stora bitar av pulled pork, sedan slår man på skyn från kokningen över köttet vid servering. Hur gott som helst, enkelt, prisvärt och svinn-smart. Servera gärna det hela med lingonsylt, inlagd gurka samt en god pinot noir. Har du en slökokare kan du koka läggen i den på högsta läget i cirka 5 timmar.

» Här hittar du fler recept med fläsklägg

Fläsklägg med mos och nötcrunch

För: 4 personer

Fläsklägg med mos och nötcrunch

Fläsklägg + topping:

2 kg fläsklägg
2 dl rött vin
3 dl vatten
1 gul lök
0,5 tsk malen spiskummin
1 tsk torkad timjan
salt, peppar
1 stor morot
2 vitlöksklyftor
35g grönkål
0,5 dl hasselnötter
0,5 dl hackad persilja

Mos:

800g potatis
2 morötter
1-2 dl mjölk
salt, peppar, lökpulver
10 cm purjolök

Tillbehör:

lingonsylt
inlagd gurka

  • Hetta upp en stekpanna riktigt varmt och bryn läggen runt om i smör. Lägg över i en stor gryta. Slå på rött vin, vatten och ha ner hackad lök. Rör i alla kryddorna. Låt det hela puttra under lock i 1 timme. Vänd gärna läggen efter halva tiden.
  • Tärna moroten, hacka vitlök och skär grönkålen till mindre bitar. Ha ner i grytan och låt det puttra ytterligare 1,5 timme under lock.
  • Skala och dela potatisen. Gnugga morötterna rena och skär dem till bitar. Ha ner allt i en kastrull med saltat vatten och koka i 15 minuter eller till det mjuknat. Slå av vattnet och mosa rotsakerna med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör grädden tills moset fått lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och lökpulver. Strimla purjolöken tunt och rör ner i moset.
  • Lyft ur läggen och trasa köttet till stora bitar med en gaffel – lite som pulled pork. Sila av lagen/skyn från kokningen i en kanna och spara – denna slår man sedan lite av över köttet vid servering. Blanda det som silats av från kokningen (vitlök, morötter, lök och grönkål) med hackade hasselnötter och hackad persilja. Klicka upp moset i djupa skålar. Lägg köttet på sidan och slå på lite av skyn. Strössla över nötblandningen. Servera med lingonsylt och inlagd gurka.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.