Fläsklägg med orientalisk couscous och stekt rödkål

Mat som inte kostar så mycket

Här om dagen gjorde jag en billighets-raid i matbutiken och fyndade både rimmat fläsklägg och rödkål. Lustigt nog var det just rödkål jag skulle handla, och när jag jämförde kilopriset på vitkål och rödkål kostade vitkålen mer än det dubbla. Fläsklägg är också en billig styckningsdetalj som bjuder på mycket mat och smak för liten peng. När det är extrapris kan man hitta fläsklägg för 30 spänn, och annars kanske det ligger på 40–60 kronor kilot. Det är billigt!

Något jag lagat mycket på sistone är just fläsklägg. En klassisk rätt är ju fläsklägg med rotmos, men det finns ju så mycket mer man kan laga – något som jag bestämt mig för att bevisa. Om inte annat för mig själv. Denna gång fick det bli fläsklägg med orientalisk couscous och stekt rödkål. Couscousen smaksatte jag med malen spiskummin och kanel. Det fick också gul färg av gurkmeja, som jag egentligen inte tycker smakar så himla mycket. Couscousen pimpade jag sedan med kapris och russin.

Fläsklägg i tryckkokare

Snabblagat i tryckkokare

Fläsklägget kokade jag i tryckkokare som jag alltid gör. Jag har en elektrisk tryckkokare som både är snabb, tyst och drar mindre energi än en spisplatta. Man har ju stött på de där frustande monstren som står och ylar på spisplattan, och dessa har jag faktiskt inte mycket till övers för.

Det jag gillar med den elektriska, förutom att den är så tyst, är att den också går över i varmhållning när den är klar. Man ställer helt enkelt in tid och sedan gör man något annat. Så smidigt och en så himla bra investering. Fläsklägget blir klart på 1 timme i tryckkokaren, men jag kör det gärna 15–30 minuter extra för att köttet riktigt ska lossna från benet. Då tycker jag det blir allra godast. Självklart kan du tillaga fläsklägget i en vanlig gryta eller i ugnen, om du vill det. Till kokningen behövs det troligtvis mer vätska.

Så kan du variera receptet

Frutom fläsklägg och couscous steker jag också rödkål med vitlök, vinäger och sirap – lite som när man gör rödkål till jul. Vill man hellre ha vitkål till – det kanske är billigare med vitkål eller inte går att få tag i rödkål, då tar man det. Jag äter denna rätt som den är medan sambon har på sweet chilisås. Det passar även med en klick crème fraiche till om man vill ha det. För en glutenfri rätt kan man byta couscousen mot quinoa som man kryddar och smaksätter på samma vis. Det går så klart även bra med ris till istället.

» Här hittar du fler goda recept med fläsklägg

Fläsklägg med orientalisk couscous och stekt rödkål

Fläsklägg med orientalisk couscous och stekt rödkål

För: 4 personer

Tryckkokt fläsklägg:

2 vitlöksklyftor
1 tsk lökpulver
1 msk äppelcidervinäger
1 msk råsocker
5 dl vatten
svartpeppar
1,5 kg rimmat fläsklägg

Orientalisk couscous:

3 dl vatten
2 krm gurkmeja
2 krm malen spiskummin
1 krm malen kanel
2 tsk olivolja
salt
3 dl couscous
0,75 dl russin
0,5 dl kapris

Stekt rödkål:

200g rödkål
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk mörk sirap
salt, svartpeppar

Tillbehör:

1 röd chilifrukt
färsk koriander
1 lime

  • Pressa vitlöken och lägg i grytan tillsammans med lökpulver, äppelcidervinäger, socker, vatten och några drag på svartpepparkvarnen. Skölj av fläsklägget och lägg det i grytan. Sätt på locket och tryckkoka i 1 timma och 15 minuter. Släpp ut trycket och låt lägget svalna lite. Lägg sedan över det på en skärbräda, ta bort svålen och lossa köttet från benet. Använder du en vanlig gryta på spisen tar det runt 2–2,5 timmar. Eventuellt behövs mer vätska. I ugn tar ett fläsklägg cirka 2–3 timmar att laga i en ugnstemperatur på 150–175°C. Köttet är klart när det har en innertemperatur på 75–80 grader så använd en stektermometer när du kokar eller ugnslagar så vet du när det är klart.
  • Koka upp vatten med gurkmeja, spiskummin, kanel, olja och salt. Häll i couscousen när vattnet kokat upp och ta kastrullen från plattan. Låt stå under lock i 15 minuter. Rör i russin och kapris.
  • Strimla rödkålen och finhacka vitlöken. Värm olja i en stekpanna och lägg i rödkålen. Stek på medelvärme och lägg i vitlöken när kålen börjat mjukna. Stek ytterligare 2 minuter och slå sedan på äppelcidervinäger och mörk sirap. Salta och peppra. Låt vinägern steka in några minuter och ställ sedan åt sidan.
  • Lägg upp allt i en skål och toppa med skivad röd chili, färsk koriander och pressa över lime.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.