Fläskytterfilé med champinjoner och frasig, krossad potatis med parmesan

Festmat som lagas i ugn

Snön kom till slut… Kanske inte helt oväntat eftersom vintern har flyttats fram mer och mer varje år. Jag går i alla fall och längtar efter i våren, lite i smyg, och förhoppningsvis kommer den snart. Något som i alla fall börjar märkas är ljuset. Det är ljust tidigare på morgnarna och längre på kvällarna. Snart står vi där igen i flip flopsen och grillar, medan snö och kyla är ett minne blott.

Idag har jag laddat upp med ett gott recept på fläskytterfilé med champinjoner och frasig, krossad potatis med parmesan. Fläskytterfilén lagas i ugnen tillsammans med små steklökar och toppas sedan med timjan och sesamfrön. Även den krossade potatisen är himla enkel att göra och slutförs i ugnen. När den där sköna dagen kommer då man står i flip flopsen och grillar, kan man med fördel grilla fläskytterfilén. Oavsett om du grillar eller lagar den i ugnen är en stektermometer bra att använda sig av. På så vis vet man att köttet är klart, och att det heller inte är överlagat.

Innertemperatur på fläskytterfilé

Välj svenskt kött så behöver du inte köra köttet lika länge utan kan servera det med en rosa kärna. Svenskt kött är fritt från antibiotika och trikintestat. Alltså behöver du inte vara lika noga med att genomlaga det som med ett importerat kött.

Jag brukar servera min fläskfilé och fläskytterfilé vid ungefär 65 grader. När köttet är klart får det vila under folie så att temperaturen stiger med ytterligare några grader samt att köttsaften inte rinner ur så fort du skär i köttet. Alltså måste man tänka på att avsluta tillagningen vid en lägre temperatur. Alla har olika preferenser, så du väljer förstås själv hur torrt du vill att köttet ska bli. Tänk som sagt dock på att temperaturen stiger med några grader efter köttet är tillagat och köttet ligger under folien (cirka 2-4 grader beroende på köttets tjocklek).

Vad är fläskytterfilé?

Visste du förresten att fläskytterfilé egentligen inte har något att göra med fläskfilé? Fläskfilén är en egen detalj som sitter på undersidan av ryggbenet på grisen. Denna kan man mer eller mindre dra loss för hand när man styckar. Ovanför fläskfilén sitter den stora kotlettraden. Ur kotlettraden brukar man stycka ut fläskkotletter – med eller utan ben, och sälja skivad eller i bit. Ur benfri fläskkotlett i bit skär man en lite smalare remsa – och vips har man fläskytterfilé. Kika gärna på detta styckningsschema så ser du hur grisens styckningsdetaljer sitter.

Personligen tycker jag att filé (både från oxe och gris) är överskattat och föredrar fläskytterfilén som man kan jobba mer med utan att den blir torr. Fläskfilén är också så himla smal och liten vilket gör fläskytterfilén till en roligare detalj att skapa maträtter med. Men, smaken är som sagt som baken.

» Här hittar du fler recept med fläskytterfilé

Fläskytterfilé med champinjoner och frasig, krossad potatis med parmesan

För: 4 personer

Fläskytterfilé med champinjoner och frasig, krossad potatis med parmesan

Fläskytterfilé i ugn:

800g fläskytterfilé
200g små skogschampinjoner eller vanliga champinjoner
250g steklök
1/2 kruka färsk timjan
0,5 dl svarta sesamfrön
salt, peppar

Aprikoskompott:

200g torkade aprikoser
2,5 dl vatten
1 msk strösocker
1 nypa salt

Krossad parmesanpotatis:

800g potatis
flytande smör
75g parmesanost
salt, peppar

  • Blötlägg steklökarna i ljummet vatten så är de lättare att skala. Lägg fläskytterfilén i en ugnsfast form. Fördela ut skalade steklökar och hela skogschampinjoner. Salta och peppra och ställ in formen i 150°C i 30 minuter (låt köttet gå till en innertemperatur på cirka 63°C). Låt sedan köttet vila under aluminiumfolie. Skiva fläskytterfilén, riv över timjan och strössla över sesamfrön.
  • Strimla torkade aprikoser och ha ner i en kastrull tillsammans med vatten och socker. Låt det puttra ihop under cirka 10 minuter. Rör om då och då och smaka av med en nypa salt.
  • Gnugga potatisen ren. Behåll skalet. Koka potatisen hel i saltat vatten i cirka 15 minuter – eller tills den mjuknat. Slå av vattnet, ha ner potatisen i en ugnsfast form och låt den svalna en aning. Krossa sedan potatisarna med en drink-muddlare eller något trubbigt (en burk går exempelvis bra). Ringla över smör och riv över parmesanost. Hetta upp ugnen till högsta temperatur med grilleffekt. Ställ in potatisen cirka 5 minuter så den får en knaprig yta.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.