Fläskytterfilé med fetaostsallad och ramslöksdressing

Enkel och god sommarmat

Smaskigt så det står det härliga till! Detta goda och färgglada recept på fläskytterfilé med fetaostsallad och ramslöksdressing passar fint att laga på grillen. Både kött och fänkål passar nämligen prima för ändamålet.

Att stå ute vid grillen i kvällssolen är något av det skönaste som finns. Hemma hos oss finns det alltid några karlar som vill inkräkta på grillandet, men är man bestämd får man oftast ha grillverktygen i fred. Att karlar alltid ska ta befälet vid grillen är ett märkligt fenomen som kanske känns igen i de flesta hushållen. Som tur är har jag kommit på hur man får ha grillen i fred – man ger gubbarna något att göra inomhus, sedan smiter man ut och startar grillen.

Middag som passar på grillen

Min familj vet att det blir kanon när jag grillar (visst, jag övergrillade en del i början, men alla måste väl ändå börja någonstans?), trots det får jag ibland påminna dem om att det är jag som grillar när de väl masar sig ut. Egentligen har det inte med förtroende att göra, utan snarare att de har nåt tvångsmässigt beteende att de måste ha pillat lite på köttet med grilltången innan maten kan anses vara godkänd.

Nåväl, alla gillar inte att grilla och då överlåter man det helt enkelt till någon annan. Fläskytterfilé med fetaostsallad och ramslöksdressing är i alla fall en rätt som är svår att misslyckas med. Har man nu inte en grill lagar man det hela i en grillpanna inne på spisen. Har man inte tillgång till ramslök tar man istället en deciliter hackad gräslök och persilja samt en vitlöksklyfta och har ner i mixern. Allt går att fixa.

När är köttet klart?

Fläskytterfilé tycker jag är roligare än fläskfilé eftersom det är en bredare bit som inte lika lätt blir torr. Välj svenskt kött och tillaga inte köttet för länge – det ska gärna ha en ljusrosa kärna. Eftersom svenskt kött inte behandlas med onödig antibiotika – och viktigast av allt, är ordentligt testat, kan man laga det till en lägre temperatur. Använd en stektermometer om du är osäker på hur länge köttet ska tillagas. Kött stiger några grader efter tillagning, så avsluta gärna tillagningen ungefär vid 62 graders kärntemperatur.

» Här hittar du fler goda recept med fläskytterfilé

Fläskytterfilé med fetaostsallad och ramslöksdressing

För: 4 personer

Fläskytterfilé med fetaostsallad och ramslöksdressing

Marinerad fläskytterfilé:

800g fläskytterfilé
1 dl grillolja
salt, peppar

Ramslöksdressing:

20 blad ramslök
1/2 citron
1 dl extra virgin olivolja
salt, peppar

Grillad sallad:

250g romatica-tomater
1 fänkålshuvud
70g machésallad (1 påse)
1/2 rödlök
1 zucchini
150g fetaost
1 dl valnötter

1. Ansa fläskytterfilén och klappa in den runt om med salt och peppar. Lägg fläskytterfilén i en påse med grilloljan och låt den ligga under dagen eller längre.

2. Grovhacka ramslöksbladen och ha ner dem i en mixer tillsammans med saften från en halv citron och olivolja. Kör till en slät smet. Smaka av med salt och peppar.

3. Lägg ut metallfolie i en ugnsform. Nagga tomaterna lätt med en kniv och lägg dem i ugnsformen. Rosta i 200°C i 40 minuter.

4. Halvera fänkålshuvudet och skär det till klyftor som sitter ihop i botten. Hetta upp grillen eller en grillpanna och grilla fänkålsklyftorna på båda sidor. Skär rödlöken till tunna klyftor och hyvla zucchinin till långa skivor med en osthyvel.

5. Grilla fläskytterfilén hel i bit i en grillpanna eller på en grill. Låt köttet vila och skär sedan upp det. Fördela ut machésallad, tomater, rödlök, zucchiniskivor, smulad fetaost och valnötter på ett uppläggningsfat. Lägg på den uppskivade fläskfilén och ringla över ramslöksdressingen.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.