Ända sedan jag var liten har min mamma kallat mig för kärringen mot strömmen. Det innebär alltså att jag gör tvärt emot vad jag blivit tillsagd. I min värld betyder det dock att man istället gör det man tror på. Till det här receptet bestämde jag mig för att göra det jag tror på – fläskkött och gewürztraminer.

Fläskytterfilé med getost, jordärtskockspaj och kantareller

Jag är med i tävlingen hos Cono Sur

I början av sommaren blev jag inbjuden att delta i en tävling med Cono Sur. Jag har alltid sagt att jag inte är en tävlingsmänniska längre, och det står jag fast vid. Som gammal tävlingsdansare har jag helt enkelt lagt den biten på hyllan. När folk säger ”Jo, men det är du visst” brukar jag svara att jag inte behöver tävla med någon annan för att bevisa att jag är bra – det räcker att jag själv vet det. Det är kanske lite kaxigt att säga, men dagen man slutar söka andras bekräftelse får man ett ganska avslappnat förhållande till både sig själv och till annat i livet.

Så är jag nu ändå en tävlingsmänniska eftersom jag glatt tackade ja till att vara med i tävlingen? Sanningen är att det finns saker som lockade än bara vinsten i sig, nämligen den folder som kommer att tryckas och dessutom för att det är väldigt utvecklande satt skapa recept på detta vis.

Jag måste också erkänna att jag fick lite blodad tand av att vara med i tävlingen Sveriges bästa Rapsgrisrecept nyligen. Det var trots allt väldigt lärorikt att utmana sig själv och testa något man inte provat förut (som i det här fallet var att tillaga fläsksida för första gången). Så, varför inte utmana sig en gång till? Alltså tackade jag ja till att vara med i tävlingen.
» Vill du rösta på mitt recept klickar du här.

Och vad går tävlingen ut på?

Särskilt utvalda bloggare har bjudits in för att skapa en huvudrätt till något av vinerna Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer (nr 6680) eller Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere (nr 6586). Från och med den 18 augusti kommer folket att kunna rösta på sin favorit. Därefter lagas de tre recept med flest röster upp av kocken Christopher Carpentier och en finalist väljs ut. Den kreatör som har finalreceptet får åka till Paris och tävla mot finalisterna från Storbritannien, Finland och Irland.

Den som vinner i Paris får åka till Chile och besöka Cono Surs anläggning. En receptbroschyr kommer också att produceras med alla tävlingsrecepten. Mer om Cono Sur och tävlingen kan du läsa här. Längst ner på denna sida hittar du de andra bloggarna som är med och tävlar.

Fläskytterfilé med getostCono Sur Bicicleta Gewürztraminer

All välja vin till mat

Systembolagets smakklockor är en riktigt smart uppfinning. Det hjälper oss konsumenter att välja ett vin utan en massa krångel. Det lull lull som står på vinflaskans baksida om sena skördar nattetid när blommorna har sina knoppar vända mot öst är snarare till lycka för en kreativ copywriter som fått utlopp för sitt kreativa ordbajs än vad det är till hjälp för oss glada vinamatörer som bara vill välja ett gott vin till fredagsmiddagen. Som hjälp på traven har vi också djursymbolerna, något som jag oftast ignorerar helt.

Vitt vin till kött, går det?

Jag hävdar att det enda tillfället då ett vin påverkas av köttet är de tillfällen man äter enbart kött, utan tillbehör – och hur ofta händer det? Möjligtvis på en inhemsk taverna i Spanien där man snällt får be om något tillbehör. När allt kommer till kritan är det smakerna som påverkar mest hur vinet kommer att passa till maten, dvs de fem grundsmakerna salt, sött, surt, beskt och den lite diffusa smaken umami. Vill man prata strukturer kan dessa byggas upp även i tillbehören – exempelvis med knaprigt, krämigt, lätt osv.

Det djursymbolerna egentligen gör är att generalisera de smaker vi oftast väljer till vårt kött, för sådant vanedjur är faktiskt människan. Och det blir oftast helt okej. Tuffare tillbehör väljs ofta till nötkött, rustikare smaker till lamm och vilt, mer sötma till fläsk osv… Ni hajar? Därför är djursymbolerna till stor hjälp för den som inte är så varm i kläderna eller som gör som den blivit tillsagd… :)

Fläskytterfilé med getost, jordärtskockspaj och kantareller

Mat till Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer

Jag valde att laga en maträtt till vinet Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer – ett vin som rekommenderas till fågel, fisk och asiatisk mat. Min första tanke var förstås att laga något med fisk. Sen insåg jag hur förbaskat förutsägbart det var. Istället bestämde jag mig för att välja kött. Första idéerna kretsade kring lamm som råvara eftersom det är mitt absoluta favoritkött, men efter lite funderande fram och tillbaka bestämde jag mig för att välja kött av fläsk.

Fläskytterfilé med getost, jordärtskockspaj och kantareller

Jag har trots allt jobbat mycket med fläskkött det senaste året så det har kommit att bli en klar andrahandsfavorit. Här kommer alltså min tävlingsrätt – Fläskytterfilé som glazas med honung och fläder och toppas med en skiva smältande getost. Tillbehören är en gudomlig jordärtskockspaj och en höstig sallad med kantareller, mandel och gröna bönor.

Jag lagar sällan med filé eller fläskytterfilé eftersom det finns så mycket andra fina detaljer att välja på. Dessutom är det lite svenne-bananvarning på dessa. Den här gången blev det dock ett undantag som visade sig bli riktigt bra. Här nedan hittar du receptet, och för den som känner för att rösta på detta så gör man det här. Ja tycker man ska servera vinet någon grad varmare än vad som rekommenderas. Då får det lite mer karaktär och blir inte lika sött.

Honungs- och fläderglazad fläskytterfilé med getost, jordärtskockspaj och kantarellsallad

För: 4 personer

Fläskytterfilé med getost, jordärtskockspaj och kantareller

Jordärtskockspaj med
karamelliserad lök och tryffel:

1 gul lök
450g jordärtskocka
3-4 dl vispgrädde
3 ägg
några stänk tryffelolja
salt, peppar
1 rulle pajdeg (250g)
6 blad färsk salvia

Aprikossallad med kantareller och smörskirade haricots verts:

150g kantareller
150g haricots verts
100g mandel
200g torkade aprikoser
salt, peppar

Fläskfiléstubbar med getost,
honung och chili:

1 röd chili
2 msk hickorysås
2 msk koncentrerad flädersaft
2 msk flytande honung
3 msk rapsolja
salt, peppar
700-800g fläskytterfilé
200g getost

1. Grovhacka löken och låt den mjukna på låg temperatur i en stekpanna tillsammans med smör. Skala och dela jordärtskockorna. Vispa ihop grädde och ägg med några stänk tryffelolja, samt salt och peppar. Rulla ut degen över en pajform på 23 cm ø. Klipp bort den överflödiga pajdegen och knåda ihop den till en boll. Spara till senare. Blanda jordärtskockorna med löken och ha ner det i pajskalet. Slå på stanningen och lägg på bladen med salvia. Ställ in pajen i 200°C i 40 min.

2. Kavla ut den resterande degen till en avlång fyrkant och skär till remsor med en kniv eller pizzaskärare. Tag ut pajen och lägg på degremsorna som ett nätmönster. Ställ in pajen ytterligare 20 minuter.

3. Rensa kantarellerna och stek dem i smör med lite salt. Ha ner haricots verts och mandel i pannan. Stek till kantarellerna har fått fin färg och haricots vertsen mjuknat en aning. Strimla upp aprikoserna och blanda ihop med det stekta. Drag över ett varv med pepparkvarnen.

4. Finhacka den röda chilifrukten och blanda med hickorysås, koncentrerad flädersaft, flytande honung, rapsolja och kryddor. Ansa köttet och skär det till 1,5 centimeters tjocka skivor. Stek köttet i grillpanna och pensla med chiliglazen. Skala och skiva getosten i lika många bitar som fläskfilén. Fördela ut en skiva getost ovanpå varje köttbit mot slutet av stektiden så den får smälta lite innan servering

 

Dessa bloggare är med i Cono Surs tävling:


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.