Fläskytterfilé i vermouthsås, champinjoner, lök och krasse

Enkel och festlig helgmat

Det här är en maträtt som nästan behöver serveras med kniv, gaffel och ett sugrör! Varför? För såsen är så otroligt god att man annars måste slicka tallriken. Den enkla kombinationen av vermouth och creme fraiche är smått magisk. När man sedan också adderar kryddig smörgåskrasse och salta oliver blir det till älskog i munnen. Denna fläskytterfilé i vermouthsås, champinjoner, lök och krasse är verkligen enkel och festlig helgmat!

Det här recept är lite av en vidareutveckling av ett recept min pappa har lagat sedan långt tillbaka. Jag minns första gången han bjöd på det – på mammas finporslin med blommor på. Riset hade han först skedat ner i ett par tekoppar och sedan vänt på så det blev som små kullar. Jag som inte var särskilt gammal då blev väldigt imponerad. Idag serverar jag inte denna rätt med ris i uppochnedvända koppar, däremot har jag förenklat ingredienserna i hand recept och i denna version lagt till två ytterligare – lök och smörstekta champinjoner. Det ger grytan lite mer volym och smak.

Fläskytterfilé istället för fläskfilé

Styckningsschema Gris PlumaOriginalreceptet görs också med fläskfilé. Jag tycker detta är en rätt trist styckningsdetalj så jag tar hellre fläskytterfilé eftersom den blir saftigare och ger större bitar. Fläskytterfilé är ju egentligen inget annat än tillskuren, benfri fläskkotlett som man skurit i en lång remsa. Jäkligt smart kan jag tycka, även om namnet är lite märkligt. Å andra sidan älskar ju Svenssons allt som heter filé eftersom det då på något vis ska vara extra fint…

Vad gäller fläskytterfilén blir den riktigt saftigt när man gör som jag beskriver nedan. Först får man yta på köttet och sedan får det tillagas klart i pannan med såsen. Då är det inte risk att det blir torrt och tråkigt.

Bästa buljongen

Madeleine LandleyI originalreceptet ska det också vara grönsaksbuljong, men både buljong eller fond är två ingredienser jag sällan använder. Jag tycker dels att det inte finns några vidare bra buljong-produkter eftersom de ofta innehåller transfetter, smakförstärkare, konsistensmedel, socker och salt. Jag har inget emot salt men det är svårt att veta hur salt maten blir. Lagar man dessutom mat från grunden behöver man faktiskt inte heller någon buljong. Du kan alltså få en precis lika bra och renare smak genom att använda bra råvaror.

Det är egentligen bara en buljong jag använder och det är Herbaria Bella Buljong som är en ekologisk buljong i pulverform. Den tar jag till i nödfall när jag har bråttom eller vill hålla nere antalet ingredienser. Pappas originalrecept på fläskfilémedaljonger med creme fraiche, oliver och smörgåskrasse, aka ”Christers Special” hittar du här.

En sak både min pappa och jag har gemensamt i våra recept är däremot mängden creme fraiche. Mängden har ökat med åren eftersom den är så himla god. Det har ju hänt att man suttit där med för lite sås – och vi är ju såsomaner. Alltså tar jag en stor och en liten burk creme fraiche och har i.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Fläskytterfilé i vermouthsås, champinjoner, lök och krasse

För: 4 personer

Fläskytterfilé i vermouthsås, champinjoner, lök och krasse

800g fläskytterfilé
1 burk hela champinjoner (400g inkl vätska)
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 dl torr vermouth
6 dl creme fraiche
1 tsk kinesisk soja
salt, peppar
1 ask smörgåskrasse
1 burk gröna oliver med pimento (á 340 g)

Tillbehör:

3 dl ris
sallad, ex machésallad

  • Ansa fläskytterfilén och skär den till ca 1,5 centimeter tjocka skivor. Hetta upp en stekpanna så den blir riktigt varm, ha i en klick smör. Stek skivorna hastigt på båda sidor så de får yta – max 1 minut per sida. Lägg över i en gryta eller en traktörpanna.
  • Halvera champinjonerna och ha ner dem i en stekpanna. Stek tills de börjar torka till och ha då i en klick smör. Stek tills champinjonerna börjar få yta och ha sedan ner hackad lök och finhackad vitlök. Sänk temperaturen och låt det går klart tills löken mjuknat. Ha gärna i en extra klick smör i samband med löken för smakens skull. Ös över i grytan.
  • Slå på vermouth, rör i creme fraiche och soja. Smaka av med salt och peppar och klipp sedan över smörgåskrasse. Låt allt puttra ihop på lång värme i cirka 10 minuter.
  • Skär varje oliv i tre skivor med en liten kniv och ös ner i pannan. Servera med ris och några salladsblad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.